Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Thajská vláda predĺžila platnosť stavu núdze

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Thajsko bolo prvou krajinou mimo Číny, ktorá 13. januára na svojom území potvrdila výskyt ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je nový typ koronavírusu.

Bangkok 26. mája (TASR) – Thajská vláda dnes predĺžila až do 30. júna platnosť dekrétu o stave núdze, cieľom ktorého je zabrániť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2. Hovorkyňa vládneho kabinetu zároveň odmietla obvinenia zo strany opozície, že premiér Prajut Čanóčchá, niekdajší líder vojenskej junty, sa prostredníctvom dekrétu snaží vrátiť k neobmedzenej moci. Píše o tom agentúra Reuters.

K vyhláseniu stavu núdze došlo v Thajsku na konci marca, v čase študentských protestov proti zákazu opozičnej Strany novej budúcnosti, ktorá sa kriticky stavala voči premiérovej osobe.

Vzhľadom na to, že počet osôb infikovaných uvedeným novým druhom koronovírusu v tejto krajine juhovýchodnej Ázie klesá, časť opozície navrhuje odvolanie stavu núdze.

"Premiér by chcel zdôrazniť, že od začiatku využívania krízového dekrétu i pri každom predlžovaní jeho platnosti išlo o verejné zdravie, a nie o dosiahnutie politických cieľov," uviedla hovorkyňa vládneho kabinetu.

Dekrét o stave núdze dáva thajskej vláde možnosť obmedzovať právo občanov na zhromažďovanie, nariaďovať firmám zákaz prevádzky a zavádzať zákaz vychádzania a cenzúru, čo sú podľa agentúry nástroje, ktorými disponovala aj junta.

"Dekrét o stave núdze musíme zachovať v platnosti ako nástroj na zvládnutie tejto situácie (pandémie)," zdôraznila v tejto súvislosti hovorkyňa.

Thajsko bolo prvou krajinou mimo Číny, ktorá 13. januára na svojom území potvrdila výskyt ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je nový typ koronavírusu. Celkovo bolo v krajine potvrdených 3045 prípadov ochorenia, ktoré si tam vyžiadalo 57 obetí na životoch. Podľa Reuters tak Thajsko zvláda pandémiu omnoho lepšie než väčšina susedných krajín.

Prajut Čanóčchá sa moci v krajine ujal po prvý raz po vojenskom prevrate v roku 2014. Vojenská junta sa pri moci udržala aj po sporných voľbách z marca 2019.