Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Česku pribudlo 1074 nakazených a 48 úmrtí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Česká vláda na nedeľňajšom zasadnutí rozhodla, že od štvrtka 3. decembra krajina prejde v rámci svojho Protiepidemického systému zo štvrtého na tretí z celkovo piatich stupňov.

Praha 30. novembra (TASR) - V Česku pribudlo v nedeľu 1074 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o 435 menej ako pred týždňom a najmenej za nedeľu od konca septembra, a 48 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v noci na pondelok na oficiálnej webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva.

Celkový počet úmrtí na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 sa v ČR od vypuknutia pandémie zvýšil na 8138. Údaje o dennom náraste úmrtí však bývajú doplňované spätne aj za niekoľko dní, ministerstvo ich preto v priebehu dňa aktualizuje.

Česko v súčasnosti eviduje 67 179 aktívnych prípadov nákazy. Celkovo sa v krajine od začiatku pandémie novým koronavírusom nakazilo 519 723 ľudí. Doteraz sa z ochorenia vyliečilo 444 406 osôb. Do nedele 18:04 bolo v nemocniciach hospitalizovaných 4565 pacientov, stav 689 z nich bol vážny.

Česká vláda na nedeľňajšom zasadnutí rozhodla, že od štvrtka 3. decembra krajina prejde v rámci svojho Protiepidemického systému zo štvrtého (červeného) na tretí (oranžový) z celkovo piatich stupňov.

S obmedzeniami počtu zákazníkov a návštevníkov sa budú môcť otvoriť obchody, služby i reštaurácie, no tiež múzeá či pamiatky. Zrušený bude zákaz nočného vychádzania a zákaz nedeľného predaja. Pre divadlá a kiná stále platí zákaz divákov, ten má byť zrušený až s prechodom na druhý stupeň Protiepidemického systému.

Zvýšiť sa má maximálny možný počet osôb na hromadných akciách na desať vnútri a 50 vonku a platiť nebude ani zákaz konzumácie alkoholu na verejne prístupných miestach. Naopak, povinnosť nosiť rúška vo všetkých vnútorných priestoroch a vo vybraných verejných miestach zostáva.