Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Rusku už druhý deň v poradí evidujú rekordný denný počet úmrtí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V krajine od začiatku pandémie zaznamenali celkovo viac ako 7,66 milióna prípadov nákazy a v súčasnosti tam evidujú vyše 671 000 aktívnych prípadov.

Moskva 6. októbra (TASR) – V Rusku v stredu zaznamenali 929 úmrtí v súvislosti s koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie. Počet úmrtí zároveň prvýkrát prevýšil hodnotu 900, informovala agentúra Interfax.

Najviac úmrtí v súvislosti s koronavírusom za uplynulých 24 hodín zaregistrovali v Moskve, a to 71. V druhom najväčšom ruskom meste Petrohrad zaevidovali 55 úmrtí. Prechádzajúci deň pritom zomrelo v Rusku 895 ľudí.

Úmrtnosť v súvislosti s koronavírusom začala v v Rusku stúpať okolo 20. septembra. Ruská vicepremiérka Taťjana Golikovová pritom prednedávnom vyhlásila, že na koronavírus umierajú tí, ktorí sa nedali zaočkovať. Podiel ľudí, ktorí sa v Rusku koronavírusom nakazili, totiž podľa nej v súčasnosti neprevyšuje dve percentá, píše Interfax.

Od začiatku pandémie v Rusku zaevidovali 212.625 úmrtí. Agentúra TASS však v minulosti upozornila, že údaj o úmrtiach nemožno považovať za kompletný, pretože úrady do štatistiky rátajú iba prípady, pri ktorých sa potvrdilo, že bol koronavírus hlavnou príčinou smrti.

Za uplynulých 24 hodín okrem toho v Rusku pribudlo 25.133 nových prípadov infekcií — najviac v Moskve (3589) a v Petrohrade (2187). Počet prípadov pritom už piaty deň v poradí prekročil hodnotu 25.000, píše TASS. Vyzdravelo 19.841 ľudí.

V krajine od začiatku pandémie zaznamenali celkovo viac ako 7,66 milióna prípadov nákazy a v súčasnosti tam evidujú vyše 671 000 aktívnych prípadov.

Napriek tomu, že v Rusku je očkovanie domácou vakcínou Sputnik V prístupné už od vlaňajšieho decembra, sa ruským úradom nedarí vo väčšej miere presvedčiť obyvateľov, ktorí sú voči očkovaniu skeptickí, aby sa dali zaočkovať. V krajine je podľa webu Gogov.ru, ktorý zbiera štatistiky o očkovaní z ruských regiónov, doposiaľ plne zaočkovaných približne 30 percent populácie.