Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Koronavírus zasiahol ikonu francúzskeho životného štýlu-bistro na rohu

Zamestnankyňa reštaurácie meria vzdialenosť medzi stolmi na dodržanie sociálneho odstupu na zabránenie šírenia nového koronavírusu pred jej znovuotvorením v Lille 2. júna 2020. Foto: TASR/AP

Francúzsko zrušilo obmedzenia na európskych hraniciach od 15. júna a dúfa, že zahraniční turisti sa vrátia, keď sa začne letná sezóna.

Paríž 27. júna (TASR) - Pandémia nového koronavírusu tvrdo zasiahla aj "ikonu" francúzskeho životného štýlu - typické bistrá na rohu ulice. Domáci však veria, že ich obľúbené podniky krízu prežijú, vyhlásil šéfkuchár a majiteľ reštaurácie Alain Fontaine.

Ak zmiznú bistrá, zmizne tu život,“ povedal Fontaine novinárom vo svojom bistre Le Mesturet v centre Paríža, ktoré prevádzkuje už 18 rokov.

Bistro je miesto, kde je možné "tárať o ničom aj debatovať o veľmi dôležitých veciach", uviedol a prirovnal túto francúzsku "inštitúciu" k typickému írskemu pubu.

Fontaine považuje bistro za „ľudový parlament“. Citoval pritom spisovateľa Honoré de Balzaca, plodného kronikára francúzskej spoločnosti zo začiatku 19. storočia.

Čísla boli pritom alarmujúce už pred koronakrízou. Počet bistier a kaviarní totiž už celé desaťročia vytrvalo klesal - z 200.000 na začiatku 20. storočia, na niečo vyše 50.000 po druhej svetovej vojne a následne na zhruba 25.000 pred pandémiou.

Zavedenie blokád v polovici marca na zastavenie šírenia nového koronavírusu bolo pre tento sektor „katastrofou“. Fontaine pripomenul, že bary a reštaurácie vo Francúzsku zostali otvorené počas celej nacistickej okupácie za druhej svetovej vojny.

Odmieta pritom pesimistické odhady, že až 40 % týchto podnikov neprežije súčasnú krízu. Verí, že mnohé z nich len jednoducho zmenia majiteľa. Na druhej strane sa tiež obáva, že malé kaviarne a bistrá prevezmú veľké siete reštaurácií. „Supy sú už tu,“ vyhlásil.

Úrady povolili 2. júna otvoriť kaviarne, bary a reštaurácie vo Francúzsku, aj keď v Paríži a okolí, teda v regióne, ktorý je považovaný za vysoko rizikový z hľadiska šírenia nového koronavírusu, smú obsluhovať klientov iba pri vonkajších stoloch.

Bola to starostka Paríža Anne Hidalgová, ktorá „nás zachránila“ nápadom vytvoriť väčší priestor pre vonkajšie stoly, povedal Fontaine, ktorý sa snaží o zápis francúzskeho bistra a kaviarne na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Bistrám, ako je Fontainovo, radnica v Paríži povolila umiestniť stoly na chodníky a dokonca aj na parkovacie miesta, ak proti tomu ich majitelia nenamietali.

Ochorenie COVID-19 si vyžiadalo viac ako 29.000 životov vo Francúzsku, ktoré sa tak zaradilo medzi najviac postihnuté krajiny.

Podľa Fontaina po mesiacoch izolácie a práce z domu je teraz potrebné prilákať Parížanov späť do bistier. Zažartoval, že francúzska metropola potrebuje tiež nový "Deň D" (vylodenie spojencov v Normandii), teda návrat turistov. Aj v jeho bistre tvorili až 30 % klientov návštevníci zo zahraničia.

Francúzsko zrušilo obmedzenia na európskych hraniciach od 15. júna a dúfa, že zahraniční turisti sa vrátia, keď sa začne letná sezóna. Občania susedných krajín, ako sú Británia, Nemecko, Belgicko, Taliansko a Španielsko tvorili totiž väčšinu zahraničných návštevníkov vo Francúzsku. Ani turisti zo Spojených štátov a Číny však za nimi "za normálnych okolností" veľmi nezaostávali.

Fontaine vedie tiež združenie "maitres restaurateurs", teda podnikov, ktoré varia zásadne z čerstvých surovín.

Ak francúzske bistrá získajú zelenú od UNESCO, pripoja sa na jeho zozname k mexickej hudbe mariachi či mongolskej kaligrafii.