Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Koronavírusom zasiahnutý Irán nariadil nosenie rúšok

Na archívnej snímke obyvatelia iránskeho hlavného mesta Teherán s rúškami. Foto: TASR/AP

Iránska islamská republika doposiaľ úplné karanténne opatrenia na zastavenie šírenia choroby COVID-19 oficiálnymi nariadeniami nezavádzala.

Teherán 28. júna (TASR) - Iránsky prezident Hasan Rúhání v nedeľu vyhlásil, že od budúceho týždňa bude v niektorých častiach krajiny povinné nosenie ochranných rúšok a že provinciám, ktoré sú zasiahnuté koronavírusom, povoľuje zaviesť patričné bezpečnostné opatrenia. Píše o tom agentúra AFP.

Iránska islamská republika doposiaľ úplné karanténne opatrenia na zastavenie šírenia choroby COVID-19 oficiálnymi nariadeniami nezavádzala a vo väčšine oblastí bolo doteraz aj používanie rúšok či tvárových masiek dobrovoľné.

Nosenie masiek bude však odteraz povinné v tých uzatvorených priestoroch, kde sa zhromažďuje viac ľudí, povedal Rúhání na stretnutí s členmi protikoronavírusového krízového štábu, vysielanom aj štátnou televíziou.

Toto opatrenie vstúpi do platnosti budúci týždeň, bude platiť do 22. júla a podľa potreby sa môže aj predĺžiť, spresnil iránsky prezident.

Nespresnil však, aké konkrétne postihy môže čakať jedinec, ktorý nové nariadenia poruší.

Prvé prípady ochorenia COVID-19, spôsobovaného uvedeným novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2, zaznamenal Irán 19. februára. Odvtedy naň v krajine zomrelo vyše 10.000 ľudí a počet infikovaných dosahuje viac než 220.000, sumarizuje AFP.