Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Koronavírusu už podľahlo najmenej 908 ľudí

Lekári ošetrujú pacientov, ktorí sú infikovaní novým druhom koronavírusu na izolavenej jednotke intenzívnej starotlivosti v nemocnici v čínskom meste Wu-chan 6. februára 2020. Foto: TASR/AP

Počet úmrtí na nový vírus je už vyšší, než si vyžiadala epidémia ochorenia SARS (za ktorým stojí iný typ koronavírusu) z rokov 2002-2003.

Londýn 10. februára (TASR) - Británia v pondelok označila nový koronavírus za vážnu a bezprostrednú hrozbu pre verejné zdravie.



"Minister vyhlasuje, že výskyt a prenos koronavírusu predstavuje vážne a bezprostredné ohrozenie verejného zdravia. Opatrenia uvedené v týchto nariadeniach sú považované za účinné prostriedky na spomalenie alebo zabránenie ďalšieho prenosu vírusu," píše sa vo vyhlásení ministerstva zdravotníctva.


Do Číny dorazil tím expertov WHO, ktorý má pomôcť v boji s koronavírusom


Do Číny v pondelok pricestovala skupina expertov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá má podporiť boj proti novému typu koronavírusu. Informoval o tom generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Šéf WHO na tlačovej konferencii v Ženeve povedal, že tím skúsených expertov pod vedením Brucea Aylwarda pripraví pôdu pre príchod početnejšieho medzinárodného tímu, uviedla agentúra TASS.

WHO sa s Čínou na vyslaní odborníkov dohodli koncom januára počas Ghebreyesusovej návštevy v tejto krajine, odkiaľ sa nový typ koronavírusu šíri.


Čína: Prezident urobil zriedkavý krok - navštívil lekárov a pacientov s vírusom


Čínsky prezident Si Ťin-pching mal na tvári rúško a nechal si zmerať teplotu, keď prišiel v pondelok do nemocnice navštíviť zdravotníkov a pacientov postihnutých smrtiacim koronavírusom, ktorý zabil už vyše 900 ľudí.

Čínsky prezident, ktorý nazval vírus "diablom", podnikol zriedkavú návštevu, aby sa stretol so zdravotníckym personálom v prvej línii boja proti nákaze práve v nemocnici, kde liečia infikovaných pacientov.

Prezident označil situáciu v epicentre epidémie za "veľmi vážnu" a vyzval na "ráznejšie opatrenia", ktoré zastavia šírenie epidémie, uviedla čínska štátna televízia CCTV.

Čínsky prezident Si Ťin-pching má na tvári rúško a nechal si zmerať teplotu, keď prišiel do nemocnice vo Wun-chane navštíviť zdravotníkov a pacientov postihnutých smrtiacim koronavírusom 10. februára 2020.
Foto: TASR/AP


Ľudia sa po predĺženom voľne začínajú vracať do práce


Ľudia v Číne sa začínajú vracať do práce po sviatočnom voľne predĺženom úradmi pre koronavírus, ktorým sa v krajine nakazilo už viac ako 40.000 ľudí a viac ako 900 mu podľahlo.

Postupný návrat ľudí v Číne do práce je možný po tom, ako tamojšie úrady uvoľnili reštrikcie prijaté v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu nového koronavírusu.

Podľa Reuters však mnohé úrady a firmy zostali v pondelok ešte aj tak zavreté a veľa ľudí radšej pracuje z domu. I jedna z najvyťaženejších liniek pekinského metra v pondelok ráno prepravovala oveľa menej cestujúcich, než býva zvykom, a všetci pasažieri mali na tvári ochranné rúška.

Iní obyvatelia sa do práce vybrali radšej pešo či na bicykli, nie verejnou dopravou. Niektoré firmy svojim zamestnancom výslovne zakázali používať MHD.

Ministri zdravotníctva EÚ budú vo štvrtok mimoriadne rokovať o koronavíruse


Ministri zdravotníctva členských krajín EÚ sa vo štvrtok (13.2.) stretnú na mimoriadnom zasadnutí v Bruseli, aby prediskutovali opatrenia, ktorých cieľom je zabrániť šíreniu nového typu koronavírusu v Európskej únii. Uviedla v pondelok Rada EÚ v správe pre médiá.

Zasadnutie Rady EÚ pre zdravie sa uskutoční aj za prítomnosti zástupcu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Ministri začnú rokovať doobeda od 10:00 h miestneho času, v snahe pokúsiť sa nájsť koordinovaný prístup k novej epidémii. Doteraz bolo na pôde EÚ identifikovaných 33 prípadov osôb infikovaných vírusom 2019-nCoV, ktorý sa rozšíril zo stredočínskeho mesta Wu-chan v provincii Chu-pej, najviac v Nemecku (14 prípadov) a vo Francúzsku (11).

EÚ vyzvala na posilnenie spolupráce v boji proti koronavírusu


Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že aj naďalej pracuje na všetkých frontoch zameraných na boj proti šíreniu nového koronavírusu.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič, ktorý v pondelok navštívil Koordinačné centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie (ERCC), upozornil, že za situácie, keď koronavírus postihuje čoraz viac krajín, prioritou EÚ musí byť koordinácia a spolupráca.

"Nastal čas spojiť sa s cieľom zastaviť túto epidémiu. Je nevyhnutné, aby sa celé medzinárodné spoločenstvo zameralo na úsilie zvýšiť pripravenosť a reakcieschopnosť pri boji proti koronavírusu, pričom sa nesmie zabúdať na medzinárodnú solidaritu," uviedol komisár v správe pre médiá.

Na snímke lekári skenujú pacientovi pľúca v dočasne postavenej nemocnici Chuo-šen-šan pre pacientov s novým koronavírusom v čínskom meste Wu-chan 9. februára 2020.
Foto: TASR/AP


Počet prípadov nákazy koronavírusom sa zdvojnásobil



Počet osôb, u ktorých v Británii potvrdili koronavírus 2019-nCoV, sa v pondelok zdvojnásobil na osem. Informovalo o tom britské ministerstvo zdravotníctva po tom, čo vírus diagnostikovali ďalším štyrom ľuďom.

Podľa spravodajskej televízie Sky News sa štvorica infikovala pri kontakte s tretím nakazeným Britom vo francúzskom lyžiarskom stredisku.

Štyroch nových nakazených previezli na oddelenia infekčných chorôb v londýnskych nemocniciach.

Nový typ koronavírusu v Británii prvýkrát pozitívne diagnostikovali u študenta z Univerzity v Yorku a jeho príbuzných 31. januára po návrate z Číny.

Do Číny odcestoval tím expertov pod vedením WHO, aby riadili boj s 2019-nCoV


S úlohou koordinovať reakciu úradov a zdravotníckych zariadení na šírenie nového koronavírusu 2019-nCoV odcestovali v pondelok do Číny členovia medzinárodnej expertnej misie pod vedením Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Misiu vedie Bruce Aylward, ktorý v rokoch 2014-16 koordinoval aktivity pri epidémii eboly v západnej Afrike.

Na výletnej lodi sa objavilo 60 nových prípadov koronavírusu



Na japonskej výletnej lodi sa potvrdilo 60 ďalších prípadov nového typu koronavírusu. V pondelok o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na verejnoprávnu televíziu NHK.

Výletná loď Diamond Princess sa od začiatku minulého týždňa nachádza v karanténe pri japonskom meste Jokohama. Celkový počet nakazených stúpol na 130.

Na snímke výletná loď Diamond Princess kotví v prístave v Jokohame 9. februára 2020.
Foto: TASR/AP


Loď zakotvila v Jokohame po tom, ako sa u jej bývalého pasažiera, ktorý vystúpil v Hongkongu, potvrdila nákaza koronavírusom.

Japonské úrady spočiatku vykonali lekárske testy na asi 300 z celkového počtu 3711 pasažierov.

V uplynulom týždni sa rozhodli otestovať všetkých cestujúcich, pričom počet nakazených cez víkend stúpol.

Nakazených cestujúcich úrady previezli do nemocníc. Tí, ktorí ostali na palube, boli požiadaní, aby ostali vo svojich kajutách a vyhýbali sa kontaktu s ďalšími pasažiermi.

Diamond Princess by v karanténe mala ostať do 19. februára.

Japonský minister zdravotníctva Kacunobu Kató v pondelok vyhlásil, že okolo 600 ľudí na palube naliehavo potrebuje lieky. Polovica pasažierov bola podľa neho zásobená cez víkend.

Počet potvrdených úmrtí v dôsledku nákazy novým druhom koronavírusu v Číne stúpol



Počet potvrdených úmrtí v dôsledku nákazy novým druhom koronavírusu v Číne stúpol v pondelok na 908. Celkový počet potvrdených prípadov nákazy dosiahol číslo 40.171, informovala v pondelok čínska Národná zdravotnícka komisia (NHC), z ktorej vyhlásenia citovala agentúra AFP.

NHC vo svojej dennej aktualizácii údajov informovala, že za ostatných 24 hodín došlo v Číne k celkovo 97 novým úmrtiam, pričom 91 z týchto prípadov zaznamenali vo vírusom najzasiahnutejšej čínskej provincii Chu-pej. Počet ľudí, ktorí vírusu podľahli sa tak vyšplhal na 908.

Počet úmrtí na nový vírus je už vyšší, než si vyžiadala epidémia ochorenia SARS (za ktorým stojí iný typ koronavírusu) z rokov 2002-2003, ktorému vtedy na celom svete podľahlo 774 ľudí a vyše 8000 sa ním nakazilo. Vtedajšia epidémia SARS taktiež začala v Číne.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v sobotu uviedla, že počet prípadov nového koronavírusu nahlasovaných na dennej báze v Číne sa už podľa všetkého "stabilizuje". Podľa WHO je však stále predčasné tvrdiť, že by epidémia ochorenia v krajine už kulminovala.

Výskyt nového druhu koronavírusu spôsobujúceho zápal pľúc, ktorý je podobný pôvodcovi ochorenia SARS, hlásili z čínskeho mesta Wu-chan, metropoly provincie Chu-pej, prvýkrát 31. decembra 2019.

Nákaza sa odvtedy rozšírila do vyše 25 krajín sveta vrátane napríklad Nemecka, Južnej Kórey, Japonska, Spojených štátov či Kanady, čo viedlo WHO k vyhláseniu stavu globálnej zdravotnej núdze.

Platforma Airbnb dočasne pozastavila poskytovanie ubytovania v Pekingu


Populárna ubytovacia platforma Airbnb dočasne pozastavila prenajímanie bytov a domov v čínskom hlavnom meste Peking. Dôvodom je nákaza koronavírusu, uviedla v pondelok americká firma. Už existujúce rezervácie sa stornujú.

Airbnb reagovala týmto krokom na "epidémiu nového koronavírusu" a nasleduje nariadenia regionálnych úradov. Zákazníci, ktorých rezervácie boli stornované, budú odškodnení. Firma tiež prisľúbila, že sa bude snažiť nájsť spôsob, ako podporiť prenajímateľov.

British Airways ruší lety do Pekingu a Šanghaja


Letecká spoločnosť British Airways v pondelok oznámila, že v dôsledku šíriacej sa nákazy spôsobenej novým koronavírusom ruší do 1. apríla všetky lety do čínskej metropoly Peking a mesta Šanghaj. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Trump očakáva, že sa epidémia koronavírusu skončí v apríli


Americký prezident Donald Trump v pondelok vyjadril očakávanie, že sa epidémia nového koronavírusu v Číne, ktorá si už vyžiadala vyše 900 životov, skončí v apríli tohto roku, keď sa oteplí. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vírus... odíde v apríli. Teplo, vo všeobecnosti, takéto druhy vírusov zabíja. To by bola dobrá vec," povedal prezident novinárom v Bielom dome.

Trumpove prognózy sú podľa AFP v rozpore s doterajšími opatrnými vyhláseniami popredných amerických zdravotníckych predstaviteľov. Tí varovali, že akékoľvek predpovede ohľadne ďalšieho vývoja epidémie sú zatiaľ predčasné. Podľa expertov nemožno odhadnúť, či teplejšie počasie skutočne prispeje k ústupu epidémie.

Trump v pondelok v Bielom dome opäť vyslovil uznanie Číne a jej prezidentovi Si Ťin-pchingovi za snahy, ktorých cieľom je zamedziť ďalšiemu šíreniu vírusu. Ústup epidémie v priebehu apríla podľa Trumpa očakáva aj čínsky prezident, s ktorým pred niekoľkými dňami o tejto problematike telefonicky hovoril.