Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

KORUPCIA: Maďarskí policajti skrývali eurá v trenírkach a podprsenkách

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počas pondelňajšieho zásahu prichytili pri čine jedného z príslušníkov pohraničnej polície, ktorému v trenírkach našli 950 eur.

Budapešť 21. októbra (TASR) - Korupčná kauza príslušníkov pohraničnej polície na maďarsko-ukrajinskom hraničnom priechode Záhony má už 38 podozrivých; z nich zadržali zatiaľ 21. Súd nariadil vzatie do vyšetrovacej väzby šiestich policajtov, uviedol dnes v maďarskej verejnoprávnej televízii zástupca hovorcu Ústrednej vyšetrovacej hlavnej prokuratúry (KNF) Richárd Simon.

Podľa jeho slov sa tajné vyšetrovanie kauzy začalo už dávnejšie, no prokuratúra zasiahla až teraz v pondelok. Kriminalisti vykonali 39 domových prehliadok a vypočuli 30 podozrivých. Následne potom v utorok vypočuli ďalších osem podozrivých policajtov.

Prokuratúra dnes rozhodne o tom, či iniciuje vyšetrovaciu väzbu aj na zvyšných podozrivých, dodal zástupca. Podľa jeho slov bol terajší zásah najrozsiahlejšou operáciou v dejinách vyšetrovacej prokuratúry: z jej strany do nej nasadili 75 ľudí. Ich činnosť zabezpečovalo 120 príslušníkov pohotovostnej jednotky polície, pričom akciu naplánovali na rannú výmenu zmien.

Simon označil za úspech, že o "pohybe" celkovo vyše 200 ľudí, podieľajúcich sa na zásahu, sa podozriví pred akciou vôbec nedozvedeli. Pripomenul, že v lete na tomto priechode zadržali viacerých príslušníkov Národného úradu pre dane a clá (NAV) s podozrením, že napomáhajú pašovanie cigariet.

"Pre prokuratúru bolo zarážajúce, že pohraniční policajti sa ani napriek týmto udalostiam nezdráhali brať úplatky," dodal.

Zástupca hovorcu informoval, že polícia má dovedna 48.000 príslušníkov a NAV 23.000. "Ak sa nájde 18 colníkov a 38 policajtov, ktorí boli slabí a zvolili si zlú cestu, tak to ešte neznamená, že s políciou sú problémy," zdôraznil.

"Myslím si, že polícia a NAV pozostáva z poctivých, čestných osôb, ktorí konajú v zmysle práva a snažia sa svoju prácu vykonávať profesionálne," vyhlásil Simon, podľa ktorého im za uvedené trestné činy hrozí odňatie slobody od dvoch do ôsmich rokov.

Z doterajších výsledkov vyšetrovania vyplýva, že príslušníci hraničnej polície pravidelne pýtali a prijímali od cudzincov peniaze v hodnote od 20 do 100 eur za zhovievavosť pri kontrolách rôzneho charakteru. Pri domových prehliadkach zhabali kriminalisti niekoľko miliónov forintov a niekoľko tisíc eur.

Cestujúci peniaze vložili do pasu a odovzdali policajtom, ktorí si tieto peniaze schovali do spodnej bielizne - muži do trenírok, ženy do podprsenky. Počas pondelňajšieho zásahu prichytili pri čine jedného z príslušníkov pohraničnej polície, ktorému v trenírkach našli 950 eur.