Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kosovo a Nemecko sa dohodli na starostlivosti o nemecké vojnové hroby

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa Volksbundu sa v Kosove nachádza približne 900 miest, na ktorých sú pochovaní nemeckí vojaci.

Berlín/Priština 11. augusta (TASR) - Kosovo a Nemecko podpísali dohodu týkajúcu sa starostlivosti o hroby nemeckých vojakov z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré sa nachádzajú v Kosove. Vo štvrtok o tom informoval Nemecký zväz pre starostlivosť o vojnové hroby (Volksbund), píše agentúra AFP.

Na základe dohody bude mať Berlín možnosť na svoje vlastné náklady udržiavať nemecké vojnové hroby a cintoríny na území Kosovskej republiky. Taktiež bude môcť identifikovať, exhumovať a premiestňovať pozostatky pochovaných nemeckých vojakov a budovať "jednoduché a dôstojné pamätníky" v oblastiach, kde exhumácia tiel vojakov nie je možná.

Podľa Volksbundu sa v Kosove nachádza približne 900 miest, na ktorých sú pochovaní nemeckí vojaci. O väčšinu hrobov sa však nikto nestaral a často nie sú ani označené. Mnohé z nich objavili len náhodou roľníci počas obrábania pôdy či stavbári pri výkopových prácach.

Počas druhej svetovej vojny bolo Kosovo pod nadvládou vojsk Osi vrátane nemeckých, talianskych a bulharských jednotiek, intenzívne boje sa mu však do značnej miery vyhli. No v poslednom roku vojny zahynulo v stretoch s partizánmi vo vtedajšej Juhoslávii veľké množstvo ustupujúcich nacistických vojakov.