Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kosovo čiastočne zruší Srbom stopercentné clo, EÚ to privítala

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Kosovo vyhlásilo v roku 2008 jednostranne nezávislosť.

Priština 28. februára (TASR) - Rozhodnutie Kosova o čiastočnom zrušení stopercentného cla na tovar dovážaný zo Srbska uvítala v piatok Európska únia, nie však Spojené štáty, ktoré chcú, aby sa colná sadzba úplne zrušila. Informovala o tom agentúra AP.

Kosovoský premiér Albin Kurti vo štvrtok oznámil, že opatrenie nadobudne účinnosť 15. marca a bude sa vzťahovať iba na suroviny dovážané zo susedného Srbska.

Kurti za to žiada, aby Srbsko prestalo brzdiť úsilie Kosova o uznanie za nezávislý štát a aby zrušilo obmedzenia týkajúce sa kosovských výrobkov a služieb. Ak Srbsko vyhovie, Kosovo zruší stopercentné clo na všetok srbský tovar, povedal Kurti.

Ide o "polovičaté opatrenie", uviedol veľvyslanec USA v Nemecku Richard Grenell, ktorý je osobitným vyslancom prezidenta USA pre mierové rokovania Srbska a Kosova. Nedávno ho vymenovali aj za úradujúceho riaditeľa amerických spravodajských služieb (DNI).

"Náš postoj je úplne jasný: colné tarify musia byť úplne zrušené. Pán Kurti robí vážnu chybu a bolo to objasnené prezidentovi (Kosova Hashimovi) Thacimu dnes v Bielom dome," napísal Grenell vo štvrtok na Twitteri.

EÚ privítala Kurtiho krok. "Tento krok by mohol mať pozitívny vplyv na obnovenie regionálneho obchodu a mohol by otvoriť priestor na obnovenie dialógu medzi Belehradom a Prištinou, čomu by pomohla aj Európska únia," uvádza sa vo vyhlásení EÚ.

Srbský prezident Aleksandar Vučič označil Kurtiho krok za trik načasovaný pred plánovanou cestou do Washingtonu a ďalšími medzinárodnými stretnutiami v nasledujúcich týždňoch.

"Americký veľvyslanec Grenell má úplnú pravdu. A to, čo tu vidíme, je ďalší pokus o podvod," konštatoval Vučič. Ku kampani Srbska proti medzinárodnému uznaniu Kosova sa nevyjadril.

Stopercentná colná sadzba na srbský a bosniansky tovar s cieľom čeliť úsiliu Srbska blokovať vstup Kosova do medzinárodných organizácií bola uvalená v novembri 2018. Tento krok viedol k prerušeniu rozhovorov - sprostredkovaných EÚ - medzi Srbskom a Kosovom o normalizácii vzťahov, ktoré sa začali v roku 2011.

Kosovo vyhlásilo v roku 2008 jednostranne nezávislosť, ktorú však Srbsko odvtedy neuznáva podobne ako niektoré ďalšie krajiny vrátane Slovenska.