Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Občana SR a Srbska obvinili z prevádzačstva v kauze utopení utečenci

Ilustračné foto Foto: TASR

Prípad tragédie ilegálnych migrantov, medzi ktorými bolo niekoľko kompletných rodín, vyšetrovali maďarské, kosovské, srbské aj rakúske orgány.

Budapešť 4. novembra (TASR) - Segedínska okresná prokuratúra vzniesla obvinenie voči občanovi Slovenskej republiky a občanovi Srbska, ktorí sa podľa výsledkov vyšetrovania v roku 2009 pokúšali ilegálne previesť zo Srbska na maďarské územie 18 Kosovčanov, z nich 15 sa utopilo v rieke Tisa. Informovala o tom dnes agentúra MTI.

Hovorca Hlavnej prokuratúry Čongrádskej župy Ferenc Szanka uviedol, že dvojicu páchateľov, ktorá bola členom zločineckej skupiny, obvinili z trestného činu prevádzačstva.

Slovenská polícia na základe medzinárodného zatykača vydaného Maďarskom zadržala v októbri 2009 slovenského občana kosovskej národnosti, ktorý organizoval 14. októbra 2009 prevádzanie 18 Kosovčanov a Albáncov zo Srbska cez rieku Tisa. Pri tejto akcii sa 15 migrantov v zlom počasí utopilo, prežil iba 29-ročný kosovský Albánec a jeho dve maloleté deti.

Obaja obvinení už boli v Maďarsku odsúdení z trestného činu prevádzačstva. Prokuratúra iniciovala predĺženie vyšetrovacej väzby páchateľov až do vyhlásenia verdiktu.

Väčšina kosovských rodín sa chcela údajne dostať do Francúzska a jedna do Švajčiarska. Prípad tragédie ilegálnych migrantov, medzi ktorými bolo niekoľko kompletných rodín, vyšetrovali maďarské, kosovské, srbské aj rakúske orgány.