Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Misia EÚ pomohla v Kosove vyvinúť databázu vojnových zločinov

ILustračné foto. Foto: TASR/AP

Vojna v niekdajšej srbskej provincii Kosovo sa skončila vojenskou intervenciou Severoatlantickej aliancie, ktorá prinútila Srbsko stiahnuť z oblasti svoje jednotky.

Priština 31. augusta (TASR) – Misia Európskej únie na podporu právneho štátu v Kosove (EULEX) pomohla tamojšej polícii s vývojom databázy dokumentov k vojnovým zločinom, uviedli v pondelok zdroje EULEX-u. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Misia EÚ v Kosove ešte v roku 2018 zmenila svoj mandát a odovzdala všetky svoje spisy vrátane približne 400 prípadov vojnových zločinov kosovskej vláde. Vo vyhlásení misie sa uvádza, že na následné vyvinutie databázy vojnových zločinov boli potrebné tri roky. Databáza teraz umožňuje vyšetrovateľom triediť podľa potreby obrovské množstvo dát, vyšetrovať zložité či prepojené prípady vojnových zločinov a úspešne ich aj pripraviť na trestné stíhanie.

Vo vojne v Kosove, ktorá sa odohrala v rokoch 1998-99, zahynulo viac než 10.000 ľudí a vyše 1600 je stále nezvestných. Väčšinu obetí tvorili etnickí Albánci, pripomína AP.

Oddelenie kosovskej polície pre vojnové zločiny začalo vyšetrovanie v prípade všetkých nezvestných osôb. „Dúfame, že prepojením prípadov nezvestných osôb s prebiehajúcimi vyšetrovaniami prípadov vojnových zločinov sa počet žien, mužov a detí zo všetkých komunít, ktorí sú stále nezvestní, bude ďalej znižovať a ich príbuzní sa dočkajú spravodlivosti a odškodnenia," uviedol analytik EULEX-u pre vojnové zločiny Roland Burgsteiner, ktorý pomáhal pri vývoji spomínanej databázy.

Vojna v niekdajšej srbskej provincii Kosovo sa skončila vojenskou intervenciou Severoatlantickej aliancie, ktorá prinútila Srbsko stiahnuť z oblasti svoje jednotky, pripomína AP. Oblasť následne deväť rokov spravovala Organizácia Spojených národov. Kosovo potom v roku 2008 jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska, pričom Belehrad tento krok neuznáva.