Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kosovo požiada o štatút kandidátskej krajiny EÚ, tvrdí premiér Kurti

Na archívnej snímk Albin Kurti. Foto: TASR/AP

Kosovo, ktoré v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť od Srbska, je potenciálnym kandidátom na členstvo v EÚ.

Priština 10. júna (TASR) - Kosovský premiér Albin Kurti v piatok oznámil, že jeho krajina má v úmysle podať oficiálnu žiadosť o členstvo v Európskej únii do konca roka. Jeho slová zazneli na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Prištine. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Scholz v tejto súvislosti požiadal vlády Kosova a Srbska o jasný záväzok dosiahnuť trvalé politické riešenie ich dlhodobého sporu o nezávislosť Kosova. Vo svetle ruskej invázie na Ukrajinu je podľa neho stabilita regiónu ešte dôležitejšia.

"V časoch, aké sú teraz, sa nám znovu ujasňuje hodnota mieru a bezpečnosti a ďalší veľmi závažný dôvod pre Kosovo a Srbsko nájsť politické riešenie, ktoré tiež prispieva k regionálnej stabilite," povedal Scholz, ktorého citovala agentúra AP.

"Je jasné, že dohoda musí v konečnom dôsledku vyjasniť aj otázku uznania Kosova, pretože nie je mysliteľné, aby sa dve krajiny, ktoré sa navzájom neuznávajú, stali členmi EÚ," dodal.

Kosovo, ktoré v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť od Srbska, je potenciálnym kandidátom na členstvo v EÚ. Belehrad však odmieta jeho nezávislosť uznať a stále ho pokladá za súčasť Srbska, aj keď na tomto území nemá formálne žiadne právomoci. Obe krajiny sa usilujú o vstup do EÚ, musia však predtým vyriešiť svoje spory a normalizovať vzájomné vzťahy. Nezávislosť Kosova neuznáva päť členských krajín EÚ: Cyprus, Grécko, Rumunsko, Slovensko a Španielsko.

Scholz je na dvojdňovej návšteve Balkánu. Kosovské hlavné mesto Priština bolo jeho prvou zastávkou. Neskôr plánuje navštíviť aj Srbsko, Grécko, Severné Macedónsko a Bulharsko.