Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kosovo pre koronavírus znovu obmedzilo modlitby v mešitách

Ľudia s ochrannými rúškami a sociálnym odstupom na zabránenie šírenia nového koronavírusu sa modlia počas piatkových modlitieb pred mešitou Fatih 29. mája 2020 v Istanbule, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Na modlitbách bude môcť byť naraz prítomných maximálne 50 ľudí, a to na dobu maximálne desiatich minút.

Priština 12. júla (TASR) - Kosovské úrady v nedeľu opätovne zaviedli obmedzenia počtu účastníkov modlitieb v mešitách. K takémuto kroku pristúpili v reakcii na zvyšujúci sa počet prípadov nákazy novým koronavírusom, informovala agentúra AP.

Islamské spoločenstvo Kosova, najvyšší tamojší náboženský orgán, oznámilo, že masové zhromaždenia v mešitách budú dočasne pozastavené. Na modlitbách bude môcť byť naraz prítomných maximálne 50 ľudí, a to na dobu maximálne desiatich minút.

Zhromaždení veriaci budú musieť nosiť rúška, dodržiavať prinajmenšom 1,5-metrové rozstupy a používať vlastný modlitebný koberček. Ľuďom starším ako 65 a mladším ako 16 rokov spoločenstvo odporučilo, aby sa modlili doma.

Mešity v Kosove uzavreli po prepuknutí pandémie nového koronavírusu. O dva mesiace neskôr ich však v rámci uvoľňovaní opatrení verejnosti opäť sprístupnili.

V súčasnosti však v Kosove opäť dochádza k nárastu prípadov infekcie: za posledný týždeň tam každý deň zaznamenali vyše 200 prípadov. Celkovo pritom v Kosove dosiaľ zaevidovali 4715 prípadov nákazy a 101 súvisiacich úmrtí.