Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kosovo: Premiér sa sporí s prezidentom o zákaze vychádzania

Novozvolený kosovský premiér Albin Kurti (uprostred) počas prejavu v parlamente v Prištine 3. februára 2020. Foto: TASR/AP

Kosovo dosiaľ potvrdilo 60 prípadov nákazy koronavírusom.

Priština 24. marca (TASR) - Politici v Kosove sa sporia o opatrenia v boji proti šíreniu koronavírusu. Kým vláda v pondelok vyhlásila zákaz vychádzania, prezident tvrdí, že občania ho nemusia rešpektovať. Správu priniesla agentúra AFP.

Novozvolená ľavicová vláda zaviedla zákaz vychádzania od ôsmej večer v pondelok. Ľudí zároveň požiadala, aby nevychádzali von od desiatej rána do štvrtej popoludní.

Podľa prezidenta Hashima Thaciho je zákaz vychádzania protiústavný a vláda ho môže vyhlásiť iba v stave núdze.

udia nie sú povinní rešpektovať toto rozhodnutie. Polícia ani bezpečnostné zložky by ho nemali vynucovať," povedal prezident, ktorý má v krajine najmä reprezentatívnu funkciu.

Kosovský premiér Albin Kurti sa vyhláseniu stavu núdze bráni, pretože časť moci by prešla práve do rúk prezidenta - Thaciho. Minulý týždeň dokonca odvolal ministra vnútra Agima Velia, zo strany koaličného partnera, ktorý s Kurtim v tejto otázky nesúhlasil.

Veliova strana Demokratická liga Kosova (LDK) z tohto dôvodu iniciovala hlasovanie o nedôvere vláde, ktoré Kurtiho čaká v sobotu.

Kurti sa pozície premiéra ujal iba pred dvomi mesiacmi.

K ukončeniu bojov medzi Kurtim a Thacim už oboch rivalov vyzvali veľvyslanectvá Spojených štátov, Británie, Francúzska, Nemecka a Talianska. V spoločnom vyhlásení veľvyslanectvá uviedli, že Kosovo by malo postaviť boj proti vírusu na prvé miesto.

Kosovo dosiaľ potvrdilo 60 prípadov nákazy koronavírusom.