Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Kosovo: Súd žiada OSN, aby zaplatila odškodné rómskej komunite

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Za zdravotné následky, ktoré ju postihli pre to, že ju po vojne v roku 1999 presídlili na miesta kontaminované olovom

Priština 8. apríla (TASR) - Tribunál pre ľudské práva v Kosove vyhlásil, že Organizácia Spojených národov (OSN) by mala poskytnúť finančné odškodnenie rómskej komunite v Kosove za zdravotné následky, ktoré ju postihli pre to, že ju po vojne v roku 1999 presídlili na miesta kontaminované olovom. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Poradný výbor pre ľudské práva "nariadil verejné ospravedlnenie, ako aj odškodnenie za materiálne a morálne škody a tiež ubezpečenie, že orgány OSN budú v budúcnosti nielen dbať na dodržiavanie medzinárodných noriem pre ľudské práva, ale budú podľa ich aj žiť", uviedla vo vyhlásení advokátka žalujúcich osôb Dianne Postová.

Po bombardovaní Srbska Severoatlantickou alianciou (NATO) v roku 1999, zameranom na zastavenie krvavého zákroku Belehradu proti albánskym separatistom v Kosove, misia OSN v Kosove presťahovala stovky vysídlených príslušníkov viacerých rómskych komunít do troch centier severne od mesta Kosovská Mitrovica, postavených na mieste v minulosti využívanom ako skládka toxického odpadu z banského komplexu. Tieto komunity odtiaľ odsťahovali v rokoch 2010-11.