Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Premiér Kosova Thaci si vo Švajčiarsku užíva dôchodok ako utečenec

Foto: TASR/AP

Nemecký denník Sonntag Zeitung ešte vo februári tohto roka uverejnil článok, v ktorom sa na uvádza, že Thaci dodnes užíva výhody utečeneckého štatútu vo Švajčiarsku.

Belehrad 15. marca (TASR) - Kosovský premiér Hashim Thaci sa vo Švajčiarsku nezriekol štatútu utečenca, a tým pádom ani peňažných príspevkov z neho vyplývajúcich, informoval dnes belehradský denník Kurir s odvolaním sa na nemecké médiá.

Nemecký denník Sonntag Zeitung podľa neho ešte vo februári tohto roka uverejnil článok, v ktorom sa na uvádza, že Thaci dodnes užíva výhody utečeneckého štatútu vo Švajčiarsku.

Denník tiež tvrdí, že aj Thaciho bývalý minister obrany a poslanec Demokratickej strany Kosova (PDK) Azim Sulja vo Švajčiarsku poberá invalidný dôchodok na základe údajnej mentálnej retardácie. Doposiaľ mu tamojšie úrady vyplatili neuveriteľných 426.000 švajčiarskych frankov, cituje Kurir.

V Thaciho životopise sa uvádza, že v 90. rokoch skončil doktorandské štúdium v Zürichu v odbore Juhovýchodná Európa a medzinárodné vzťahy. K politickej emigrácii Albáncov sa pridal v roku 1993 a následne založil Kosovskú oslobodzovaciu armádu (UCK).