Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kosovský parlament zvolil za prezidentku Vjosu Osmaniovú

Vjosa Osmaniová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nová prezidentka v minulosti zastávala funkciu hlavy štátu po tom, ako sa jej vzdal Hashim Thaci, aby čelil obvineniam z vojnových zločinov.

Priština 4. apríla (TASR) - Novou prezidentkou Kosova sa stala v nedeľu Vjosa Osmaniová. V kosovskom parlamente za ňu hlasovalo 71 z 82 prítomných poslancov, informovala agentúra AFP.

Nedeľné víťazstvo 38-ročnej profesorky práva prichádza deň po tom, ako v parlamente nastala patová situácia, ktorá v sobotu zabránila jej zvoleniu. Parlament vtedy nebol uznášaniaschopný, pretože opoziční poslanci voľby bojkotovali.

Populárnu političku Osmaniovú podporuje ľavicová strana Sebaurčenie (Vetëvendosje) premiéra Albina Kurtiho, ktorá vo februárových parlamentných voľbách získala 58 z celkovo 120 poslaneckých mandátov, píše AFP.

Nová prezidentka v minulosti zastávala funkciu hlavy štátu po tom, ako sa jej vzdal Hashim Thaci, aby čelil obvineniam z vojnových zločinov. Po Osmaniovej bol necelé dva týždne úradujúcim prezidentom aj predseda parlamentu Glauk Konjufca.

Hashim Thaci, ktorého obvinil haagsky Osobitný súd pre Kosovo (KSC) zo zločinov proti civilistom spáchaných v rokoch 1999 a 2000 počas konfliktu so Srbskom, trvá na tom, že je nevinný.

Kosovo okrem hospodárskych problémov a spoločenského napätia, ktoré pretrváva po vojne so Srbskom z 90. rokov, navyše čelí aj pandémii koronavírusu, ktorá si doteraz vyžiadala 1900 obetí.