Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Kosovský premiér: Srbi sa zahanbene stiahnu z Kosova, ako v roku 1999

Hashim Thaci Foto: TASR/AP

Srbský prezident Tomislav Nikolič sa údajne vyjadril, že Srbsko v prípade potreby použije vojenskú silu na ochranu Kosova.

Priština 24. júla (TASR) - Kosovský premiér Hashim Thaci nahnevane reagoval na údajné vyjadrenia srbského prezidenta Tomislava Nikoliča, podľa ktorého Srbsko "v prípade potreby použije vojenskú silu na ochranu Kosova".

"Stiahnu sa (Srbi) zahanbení, ako v roku 1999," povedal Thaci podľa tureckej agentúra Anatólia.

"Takéto vyjadrenia v minulosti spôsobili národom na Balkáne veľkú bolesť - vrátane srbského národa a toho, čo režim (bývalého juhoslovanského prezidenta Slobodana) Miloševiča urobil v Kosove - a preto sa im treba vyhýbať," vyhlásil Thaci.

V súvislosti s pokračovaním dialógu medzi Belehradom a Prištinou kosovský premiér uviedol, že Srbsko si má splniť záväzky dané v Bruseli a na ďalších stretnutiach sa bude rokovať o telekomunikáciách, energetike a podobných témach, citoval srbský server vesti.online.rs.

Veliteľ medzinárodných mierových síl v Kosove (KFOR) nemecký generálmajor Erhard Drews cez víkend upozornil, že situácia v Kosove nie je vôbec stabilná a aj menšie incidenty by mohli v špirále provokácií a reakcií viesť k rozsiahlym zrážkam. Začiatkom júna pri zrážkach medzi príslušníkmi KFOR a demonštrantami z radov kosovských Srbov na severe provincie postrelili dvoch nemeckých vojakov.

Po sérii útokov na Srbov počas osláv národného sviatku Vidovdan (28. júna) v Kosove sa konali minulý týždeň aj konzultácie na pôde Bezpečnostnej rady OSN. Počas separátnych incidentov na priechode Merdare a pri pamätníku bitky na Kosovom poli na Gazimestane vtedy utrpelo zranenia najmenej 30 ľudí.