Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kosovský premiér vyzval na väčší počet vojakov NATO v Kosove

Snímka z potýčok medzi políciou a kosovskými Srbmi na severe Kosova, 13. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Kosovo vyhlásilo v roku 2008 nezávislosť od Srbska, Belehrad však tento krok dosiaľ neuznal.

Berlín 1. januára (TASR) – Vzhľadom na nové napätie v Kosove žiada tamojší premiér Albin Kurti väčšiu prítomnosť ochranných jednotiek NATO. Pomohlo by to podľa neho bezpečnosti celého regiónu. TASR o tom informuje na základe správy tlačovej agentúry DPA.

"Výrazne zvýšenie počtu vojakov a vojenskej techniky NATO v našej krajine by zlepšilo bezpečnosť a mier v Kosove a v celom regióne západného Balkánu," povedal Kurti pre nemecký denník Die Welt. "Zvýšenie počtu vojakov mierových síl KFOR pod vedením NATO by podporilo naše snahy v oblasti obrany."

Mierové sily KFOR pôsobia v Kosove od roku 1999. V súčasnosti majú takmer 3800 príslušníkov. Kosovo vyhlásilo v roku 2008 nezávislosť od Srbska, Belehrad však tento krok dosiaľ neuznal.

V posledných týždňoch postavili srbskí protestujúci na viacerých miestach na severe Kosova barikády, ktoré okrem iného zablokovali prístupové cesty k dvom hraničným priechodom so Srbska.

Protestovali tak proti zadržaniu bývalého srbského príslušníka kosovskej polície, ktorý podľa kosovských orgánov organizoval útoky na volebný úrad. Súd v Prištine ho v stredu prepustil do domáceho väzenia. Srbský prezident Aleksandar Vučič pred niekoľkými dňami ohlásil odstránenie barikád.