Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Kosovský prezident Hashim Thaci avizoval odchod z politiky

Kosovský prezident Hashim Thaci, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zároveň zdôraznil, že následne nemieni zastávať ani inú funkciu v kosovskej vláde alebo parlamente. Dôvod svojho rozhodnutia odísť z politiky však neuviedol.

Priština 12. júna (TASR) - Kosovský prezident Hashim Thaci v piatok avizoval ukončenie svojej politickej kariéry po uplynutí súčasného mandátu, ktorý trvá do apríla 2021. Informovala o tom agentúra APA.

"V budúcich voľbách už nebudem prezidentským kandidátom," povedal Thaci v piatok pre kosovskú verejnoprávnu televíziu RTK.

Zároveň zdôraznil, že následne nemieni zastávať ani inú funkciu v kosovskej vláde alebo parlamente. Dôvod svojho rozhodnutia odísť z politiky však neuviedol.

V súčasnosti 52-ročný Hashim Thaci je kosovským prezidentom od apríla 2016. V politike pôsobí viac ako dve desaťročia - od ukončenia vojny v Kosove v roku 1999.

V rokoch 2008 - 2014 bol prvým premiérom samostatného Kosova po tom, ako táto bývalá srbská provincia jednostranne vyhlásila nezávislosť, ktorú doposiaľ uznalo zhruba 100 krajín sveta. Srbsko stále považuje Kosovo za súčasť svojho územia, čo komplikuje normalizáciu ich vzťahov.

Počas vojny v Kosove pôsobil ako politický šéf Kosovskej oslobodzovacej armády (UČK), ktorá bojovala proti srbským silám. Po skončení vojny založil Demokratickú stranu Kosova (PDK), vedenia ktorej sa vzdal až pred nástupom do prezidentského úradu.

V rokoch 2014 - 2016 Thaci ako šéf kosovskej diplomacie viedol dialóg s Belehradom, ktorého cieľom bolo urovnanie vzájomných sporov. Rozhovory vlani v novembri uviazli na mŕtvom bode, avšak ich obnovenie sa očakáva už čoskoro, možno ešte v júni.

Pre podozrenia zo spáchania vojnových zločinov počas vojny v Kosove v rokoch 1998 - 1999 Thaciho v súčasnosti vyšetruje haagsky osobitný súd pre Kosovo (KSC). Obvinenia zatiaľ vznesené neboli.