Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kostarika zlegalizovala manželstvá homosexuálov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Je tak prvou krajinou Strednej Ameriky, ktorá zlegalizovala inštitút manželstva osôb rovnakého pohlavia.

San José 26. mája (TASR) - V Kostarike môžu páry rovnakého pohlavia od utorka legálne uzavrieť manželstvo. O polnoci totiž nadobudlo účinnosť rozhodnutie najvyššieho súdu, ktoré povoľuje tento zväzok. Informovali o tom v utorok agentúry AP a AFP.

Kostarika je tak prvou krajinou Strednej Ameriky, ktorá zlegalizovala inštitút manželstva osôb rovnakého pohlavia. V rámci Latinskej Ameriky tak už pred Kostarikou urobilo päť krajín, naposledy vlani Ekvádor. Manželstvá osôb rovnakého pohlavia sú povolené aj v niektorých štátoch Mexika.

Najvyšší súd v Kostarike v auguste 2018 označil zákaz homosexuálnych manželstiev je protiústavný a dal parlamentu 18 mesiacov na nápravu. Keďže sa tak nestalo, zákaz manželstiev rovnakého pohlavia o polnoci z pondelka na utorok miestneho času automaticky vypršal.

Záležitosť legalizácie homosexuálnych manželstiev sa v Kostarike dostala do pozornosti počas prezidentských volieb v roku 2018, kedy Medziamerický súd pre ľudské práva vyslovil názor, že krajiny ako Kostarika, ktoré sú signatármi Amerického dohovoru o ľudských právach, majú ihneď podniknúť kroky k ich legalizácii.

Táto téma pomohla prezidentskému kandidátovi Carlosovi Alvaradovi Quesadovi zvíťaziť vo voľbách nad jeho protikandidátom Fabriciom Alvaradom Muňozom, ktorý viedol kampaň proti homosexuálnym manželstvám.