Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Koudelka: Najväčšími kyberhrozbami pre ČR sú aktivity Ruska a Číny

Ilustračné foto. Foto: TASR

BIS v apríli upozornila na to, že za šírenie ruskej propagandy cez medzičasom zrušenú webovú stránku Voice of Europe vzalo úplatky aj niekoľko europoslancov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 27. mája (TASR) - Najväčšími kybernetickými hrozbami pre bezpečnosť Česka sú v súčasnosti podľa riaditeľa českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) Michala Koudelku kyberšpionážne aktivity Ruska a Číny. Vyhlásil to v pondelok na konferencii v Poslaneckej snemovni českého parlamentu, uviedla BIS na sociálnej sieti X. Z Prahy informuje spravodajkyňa TASR.

"Kybernetickí aktéri týchto štátov útočia na Českú republiku, predovšetkým na štátne inštitúcie, ale aj na iné subjekty, dlhodobo a opakovane a často s kladným výsledkom pre seba," povedal šéf kontrarozviedky. Podľa jeho slov majú títo aktéri dostatočné ľudské, technické aj finančné prostriedky a tiež motiváciu. Zároveň nič nenasvedčuje tomu, že by sa ich prístup mal v budúcnosti zmeniť.

Koudelka tiež pripomenul pondelkové rozhodnutie EÚ uvaliť sankcie na mediálnu platformu Voice of Europe a podnikateľov Arťoma Marčevského a Viktora Medvedčuka, ktorých ČR na svoj národný sankčný zoznam zaradila ešte na konci marca. "Je to jasná odpoveď všetkým prisluhovačom u nás aj v zahraničí, ktorí spochybňovali rozhodnutie našej vlády, kroky ministerstva zahraničných vecí aj výsledky práce BIS," dodal.

Jedným z cieľov platformy bola podľa šéfa BIS špionáž vnútri EÚ. Priblížil, že politici jej jednak poskytovali proruské rozhovory, a jednak osoby pod krytím platformy umiestňovali za ruské peniaze proruské alebo protiukrajinské články do západných médií, ktorými sa podľa neho snažili ovplyvniť verejnú mienku. Snažili sa tiež ovplyvniť nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu.

BIS v apríli upozornila na to, že za šírenie ruskej propagandy cez medzičasom zrušenú webovú stránku Voice of Europe vzalo úplatky aj niekoľko europoslancov.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)