Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kövér: Maďarsko je pripravené na dialóg s RE o zákone o mimovládkach

Na ilustračnej fotografii predseda Národného zhromaždenia Maďarskej republiky László Kövér. Foto: TASR

Predseda maďarského parlamentu zdôraznil, že cieľom právnej normy je transparentnosť financovania mimovládnych organizácií.

Budapešť 8. mája (TASR) - Maďarsko už viackrát deklarovalo, že je pripravené na konštruktívny dialóg s Radou Európy, a aj v budúcnosti je to jeho cieľom. Uviedol to dnes predseda maďarského parlamentu László Kövér v liste adresovanom komisárovi Rady Európy (RE) pre ľudské práva Nilsovi Muižnieksovi, ktorý nedávno kritizoval návrh zákona o mimovládnych organizáciách.

Podľa agentúry MTI Muižnieks odkázal poslancom maďarského zákonodarného zboru, aby novelu neschválili.

Kövér zdôraznil, že cieľom právnej normy predloženej štvoricou poslancov je docieliť transparentnosť financovania mimovládnych organizácií. "Návrh neobmedzuje žiadne práva a neobmedzuje ani možnosť financovať občianske organizácie z domova či zo zahraničia," zdôraznil Kövér.

Výzvu na zastavenie implementácie novely vysokoškolského zákona a parlamentnej rozpravy o zákone o mimovládnych organizáciách adresovalo Maďarsku 27. apríla aj Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZRE). Odôvodnilo to stanoviskom expertov Benátskej komisie Rady Európy.

V prijatom uznesení PZRE vyzýva Budapešť na "otvorený dialóg" s predstaviteľmi občianskej spoločnosti, RE a ďalšími medzinárodnými organizáciami ohľadom dvoch uvedených zákonoch.

Pri zákone o mimovládnych organizáciách PZRE prekáža, že o ňom navrhovatelia nediskutovali s verejnosťou, a tiež rozsah prerokúvaného návrhu, ktorý sa týka aj športových a náboženských organizácií.

PZRE podľa oficiálneho vyhlásenia "súhlasí s tým, že financovanie mimovládnych organizácií musí byť transparentné, ale odmieta obvinenie, že organizácie občianskej spoločnosti slúžia zahraničných záujmovým skupinám a môžu ohrozovať národnú bezpečnosť a suverenitu len preto, že dostávajú zo zahraničia každoročne istú finančnú čiastku".

Maďarský premiér Viktor Orbán 26. apríla v Bruseli vyhlásil, že zákon o mimovládnych organizáciách má docieliť, aby vláda vedela, kto tieto organizácie financuje a koho záujmy zastupujú.