Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kövér: NATO má nenahraditeľnú úlohu pri rovnováhe vo svetovej politike

Na archívnej snímke László Kövér. Foto: TASR Martin Baumann

Predseda maďarského parlamentu podotkol, že medzi Východom a Západom je nepredstaviteľná politická rovnováha bez vojenskej. Pritom akákoľvek vojenská rovnováha nemôže existovať bez NATO.

Budapešť 13. marca (TASR) - Severoatlantická aliancia má nenahraditeľnú úlohu pri udržiavaní rovnováhy vo svetovej politike, čelí čoraz viacerým a vážnejším výzvam, a preto ju treba zachovať ako živé spojenectvo. Povedal to v stredu v Budapešti predseda maďarského parlamentu László Kövér.

Podľa agentúry MTI v úvode konferencie 20 rokov členstva Maďarska v NATO Kövér zdôraznil, že je nutné sa prispôsobiť bezpečnostným výzvam tejto doby na spojeneckej i národnej úrovni. Medzi tieto výzvy patria podľa jeho slov krízové situácie na "južnej a východnej periférii", ilegálna migrácia či terorizmus.

Predseda parlamentu podotkol, že medzi Východom a Západom je nepredstaviteľná politická rovnováha bez vojenskej. Pritom akákoľvek vojenská rovnováha nemôže existovať bez NATO.

Na konferencii, ktorá je spomienkou na vstup Maďarska do NATO 12. marca 1999, sa zúčastnili členovia diplomatického zboru.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach