Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kozmická loď Crew Dragon sa pripojila k vesmírnej stanici ISS

Štvorčlenná medzinárodná posádka astronautov dorazila vo štvrtok 11. novembra 2021 po približne 20 hodinách na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Foto: TASR/AP

Astronauti budú počas šiestich mesiacov na ISS vykonávať rôzne experimenty. Pôjde napríklad o experiment spočívajúci v pestovaní rastlín vo vesmíre bez pôdy alebo iných rastových médií.

Washington 12. novembra (TASR) - Štvorčlenná medzinárodná posádka astronautov dorazila vo štvrtok po približne 20 hodinách na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Potvrdil to vo štvrtok americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), informovali agentúry AFP a DPA.

Kozmická loď Crew Dragon Endeavour dopravila na ISS posádku v zložení Raja Chari, Thomas Marshburn, Kayla Barronová (všetci USA) a Matthias Maurer (Nemecko). Smerom k ISS odštartovali v stredu o 21.03 h miestneho času (štvrtok 03.03 SEČ) z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Kozmická loď Crew Dragon Endurance sa k ISS pripojila vo štvrtok okolo 19.10 h (piatok 01.10 h SEČ). Posádka má na ISS pracovať do apríla 2022. Kozmická loď mala pôvodne k ISS odštartovať 31. októbra, no štart pre počasie posunuli o tri dni. Neskôr štart znovu posunuli z dôvodu zdravotných problémov jedného z členov posádky.

Astronauti budú počas šiestich mesiacov na ISS vykonávať rôzne experimenty. Pôjde napríklad o experiment spočívajúci v pestovaní rastlín vo vesmíre bez pôdy alebo iných rastových médií. Okrem toho sa tiež pokúsia v mikrogravitácii vyrobiť optické vlákna, ktoré by podľa záverov z niektorých predchádzajúcich výskumov mohli byť kvalitnejšie ako tie, ktoré sa vyrábajú na Zemi.

Spomínaná štvorica astronautov vystriedala na ISS posádku SpaceX Crew-2 v zložení Megan McArthurová, Shane Kimbrough (obaja z USA), Thomas Pesquet (Francúzsko) a Akihiko Hošide (Japonsko), ktorá vo vesmírnej kapsule Crew Dragon úspešne pristála v pondelok približne o 22.30 h miestneho času (utorok 04.30 SEČ) na mori v Mexickom zálive. Posádka SpaceX Crew-2 na ISS strávila dovedna 199 dní.