Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kozmonaut Artemiev po návrate z vesmíru zrazil autom kolegu

Na archívnej snímke z 29. septembra 2022 ruský kozmonaut Oleg Artemiev sedí po pristátí návratového modulu kozmickej lode Sojuz MS-21 z misie na ISS v stanovenej lokalite v strednej časti Kazachstanu, nachádzajúcej sa približne 150 kilometrov juhovýchodne od mesta Žezkazgan. Foto: TASR/AP

Roskosmos zároveň zdôraznil, že Artemiev bol v čase nehody triezvy a okamžite zavolal políciu i záchranku.

Moskva 19. októbra (TASR) - Po troch letoch do vesmíru sa ruský kozmonaut Oleg Artemiev dostal do ťažkostí na Zemi – svojím autom totiž na tmavej ceste pri ruskom hlavnom meste Moskva prešiel jedného zo svojich kolegov. K incidentu došlo tri týždne po jeho návrate z posledného vesmírneho letu, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos v utorok spresnila, že Artemiev nevidel jedného zo zamestnancov výcvikového strediska pre kozmonautov, ktorý v tme v pondelkových večerných hodinách prechádzal cez cestu.

Vo vyhlásení Roskosmosu sa ďalej uvádza, že Artemiev okamžite poskytol prvú pomoc obeti, Anatolijovi Uronovovi, ktorého hospitalizovali s početnými zlomeninami.

Roskosmos zároveň zdôraznil, že Artemiev bol v čase nehody triezvy a okamžite zavolal políciu i záchranku, píše AP.

Päťdesiatjedenročný ruský kozmonaut sa 29. septembra vrátil so svojej tretej misie na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Na obežnej dráhe strávil dovedna 561 dní.