Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kožný výrastok odstránený Jill Bidenovej z ľavého viečka bol benígny

Na snímke prvá dáma USA Jill Bidenová odchádza z Bieleho domu 11. januára 2023 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Chirurgovia minulý týždeň odstránili Jill Bidenovej aj léziu nad pravým okom a ďalšiu na hrudi. V oboch prípadoch sa potvrdilo, že ide o bazocelulárny karcinóm.

Washington 19. januára (TASR/Teraz.sk) — Kožný výrastok, ktorý lekári minulý týždeň odstránili prvej dáme USA Jill Bidenovej z viečka ľavého oka, nebol prípadom rakovinového bujnenia.

Podľa agentúry AP o tom v stredu prostredníctvom tlačovej správy zverejnenej Bielym domom informoval doktor Kevin O'Connor, osobný lekár prezidenta USA Joea Bidena.

O'Connor v správe uviedol, že biopsia ukázala, že šlo o seboroickú keratózu, "veľmi bežný, úplne neškodný, nerakovinový výrastok".

Chirurgovia minulý týždeň odstránili Jill Bidenovej aj léziu nad pravým okom a ďalšiu na hrudi. V oboch prípadoch sa potvrdilo, že ide o bazocelulárny karcinóm.

"Doktorka Bidenová sa po zákrokoch dobre zotavuje," napísal O'Connor. "Podľa predpokladov sa u nej vyskytli modriny a opuchy mierneho rozsahu, ale cíti sa veľmi dobre."

Bazocelulárny karcinóm je najčastejším typom rakoviny kože, pričom je súčasne aj jej najlepšie liečiteľnou formou — najmä ak sa zachytí včas. Je to pomaly rastúci karcinóm, ktorý sa zvyčajne obmedzuje na povrch kože. Lekári ho takmer vždy môžu celý odstrániť plytkým rezom. Vážne komplikácie alebo ohrozenie života predstavuje len zriedkavo.

Sedemdesiatjedenročná Jill Bidenová je najstaršou prvou dámou v dejinách USA a jej manžel 80-ročný manžel Joe Biden je zase najstarším americkým úradujúcim prezidentom.

Syn prezidentského páru Beau Biden zomrel v roku 2015 na rakovinu mozgu. Prezident preto označuje snahu o zníženie počtu úmrtí na onkologické ochorenia za jednu zo svojich priorít.