Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Krajiny BRICS žiadajú trvalé prímerie vo vojne v Pásme Gazy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Krajiny BRICS-u odsúdili prejavy násilia voči palestínskym a izraelským civilistom a aj útoky na civilnú infraštruktúru.

Pretória 21. novembra (TASR) - Členské krajiny zoskupenia BRICS žiadajú okamžité a trvalé prímeria v konflikte v Pásme Gazy. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Dôležité je zabrániť ďalšiemu narúšaniu stability a stupňovaniu násilia, uviedli Brazília, Čína, India, Juhoafrická republika (JAR) a Rusko na záver summitu BRICS, ktorý sa konal prostredníctvom videokonferencie. Tiež zdôraznili potrebu riešenia konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi na úrovni dvoch štátov.

Krajiny BRICS-u odsúdili prejavy násilia voči palestínskym a izraelským civilistom a aj útoky na civilnú infraštruktúru.

Na summite sa zúčastnil aj generálny tajomník OSN António Guterres a predstavitelia Argentíny, Egypta, Etiópie, Saudskej Arábie, Spojených Arabských Emirátov (SAE). Tieto krajiny majú od januára budúceho roka rozšíriť rady BRICS-u.

Väčšina členov BRICS-u má k vojne iný postoj, než západné krajiny, ktoré podporujú Izrael, píše DPA. Propalestínske nálady sú podľa tejto agentúry obzvlášť silné v Latinskej Amerike a Afrike. Prezident JAR Cyril Ramaphosa v utorok obvinil Izrael, že sa v Pásme Gazy dopúšťa vojnových zločinov a "genocídy". India ako jediná zo zoskupenia v konflikte podporuje Izrael.