Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Michel: Krajiny EÚ by mali uvažovať o udelení azylu ruským dezertérom

Predseda Európskej rady Charles Michel sa prihovára počas debaty k záverom zasadnutia Európskej rady z 24. a 25. marca 2022, vrátane vývoja vojny na Ukrajine a sankcií Európskej únie proti Rusku v Štrasburgu v stredu 6. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Ak nechcete byť súčasťou zabíjania svojich ukrajinských bratov a sestier, ak nechcete byť zločincom, zahoďte zbrane, prestaňte bojovať a opustite bojisko, povedal Michel.

Brusel 6. apríla (TASR) - Predseda Európskej rady Charles Michel v stredu uviedol, že členské krajiny EÚ by mali uvažovať o ponúknutí azylu ruským vojakom, ktorí chcú dezertovať z bojísk na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Michel v prejave Európskemu parlamentu vyjadril "pobúrenie nad zločinmi proti ľudskosti" i zločinmi voči nevinným civilistom v meste Buča i ďalších mestách. Následne Michel ruských vojakov vyzval, aby neposlúchali rozkazy.

"Ak nechcete byť súčasťou zabíjania svojich ukrajinských bratov a sestier, ak nechcete byť zločincom, zahoďte zbrane, prestaňte bojovať a opustite bojisko," povedal Michel.

Šéf Európskej rady pripomenul, že niektorí poslanci Európskeho parlamentu navrhli udelenie azylu ruským vojakom, ktorí neuposlúchnu ruské rozkazy. "Toto je podľa môjho názoru hodnotná myšlienka, ktorej je potrebné venovať sa," povedal.