Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Krajiny EÚ definitívne prijali nový Kódex schengenských hraníc

Ilustračné foto Foto: TASR

Prijatie kódexu má zásadný význam pre zvýšenie odolnosti schengenského priestoru voči súčasným a budúcim krízam na vonkajších hraniciach.

Brusel 24. mája (TASR) - Ministri členských krajín (Rada EÚ) v piatok v Bruseli definitívne schválili nový Kódex schengenských hraníc, čiže súbor pravidiel, ktorý sa zaoberá riadením vnútorných a vonkajších hraníc, ako aj pravidlami upravujúcimi hraničnú kontrolu osôb prekračujúcich vonkajšie hranice Únie. Informuje o tom spravodajca TASR.

Prijatie kódexu má zásadný význam pre zvýšenie odolnosti schengenského priestoru voči súčasným a budúcim krízam na vonkajších hraniciach. Zabezpečuje tiež, že ľudia žijúci a cestujúci naprieč EÚ môžu plne využívať výhody cestovania bez hraníc.

Kódex zavádza možnosť prijať celoeurópske opatrenia, ktoré obmedzia prístup štátnych príslušníkov tretích krajín do EÚ v prípade rozsiahlej zdravotnej krízy. Zavádza tiež postup, ktorý pomôže riešiť sekundárny pohyb migrantov (z jedného členského štátu do druhého) a ponúka riešenia pre inštrumentalizáciu migrácie, čiže jej zámerné riadenie zo strany tretích krajín.

V prípade rozsiahlej krízy v oblasti verejného zdravia nové pravidlá umožňujú zaviesť harmonizované dočasné cestovné obmedzenia na vonkajšej hranici EÚ. Počas pandémie ochorenia COVID-19 mohla EÚ vydať len nezáväzné odporúčania týkajúce sa cestovných obmedzení do členských štátov. Okrem cestovných obmedzení môže Rada EÚ zaviesť aj testovanie, karanténu a samostatnú izoláciu a ďalšie opatrenia súvisiace so zdravím pre občanov tretích krajín vstupujúcich do EÚ.

V záujme boja proti inštrumentalizácii migrácie zmenený a doplnený Kódex schengenských hraníc ponúkne členským štátom možnosť obmedziť počet hraničných priechodov, skrátiť ich otváracie hodiny a posilniť opatrenia hraničného dozoru.

Revidovaný kódex objasňuje existujúci rámec pre opätovné zavedenie a predĺženie kontrol na vnútorných hraniciach, čo je možné v prípade vážneho ohrozenia verejného poriadku alebo vnútornej bezpečnosti. Členské štáty budú musieť posúdiť nevyhnutnosť a primeranosť tohto rozhodnutia a posúdiť, či sa sledované ciele nedajú dosiahnuť inými prostriedkami.

Revidované nariadenie stanovuje maximálne trvanie, počas ktorého sa môžu tieto kontroly na vnútorných hraniciach zachovať. Kontroly na vnútorných hraniciach, ktoré boli pred opätovným zavedením oznámené Európskej komisii, členským štátom a Európskemu parlamentu, môžu zostať v platnosti maximálne dva roky. Vo výnimočných situáciách sa môžu predĺžiť o ďalších šesť mesiacov, ktoré možno raz predĺžiť na celkové trvanie jedného roka.

Možnosť využívať alternatívne opatrenia, ktoré zvyčajne pozostávajú z policajných kontrol a cezhraničnej spolupráce, by mala povzbudiť členské štáty, aby obmedzili opätovné zavedenie dočasných hraničných kontrol. Tieto opatrenia musia byť jasne odlišné od systémových kontrol osôb na vonkajších hraniciach.

Nový postup odovzdávania umožní členskému štátu odovzdať štátnych príslušníkov tretích krajín zadržaných v pohraničnej oblasti a zdržiavajúcich sa nelegálne na jej území do členského štátu, z ktorého prišli.

Revidovaný kódex nadobudne účinnosť dvadsiatym dňom po jeho zverejnení v Úradnom vestníku EÚ a bude priamo aplikovateľný v členských krajinách Únie.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)