Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Krajiny EÚ neuznajú ruské pasy vydané na okupovaných územiach Ukrajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zjednodušenie vízového režimu medzi EÚ a Ruskom nadobudlo účinnosť v júni 2007, viedlo k uľahčeniu udeľovanie víz občanom Únie a Ruskej federácie na pobyty nepresahujúce 90 dní počas obdobia 180 dní.

Brusel 6. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok okrem návrhu na sprísnenie vízového režimu pre občanov Ruska cestujúcich do krajín EÚ navrhla aj spoločný postup členských krajín EÚ k neuznávaniu ruských pasov vydaných v tých regiónoch Ukrajiny, ktoré nie sú kontrolované ústrednou vládou. Informuje spravodajca TASR v Bruseli.

Rusko teraz na Ukrajine vydáva svoje pasy najmä obyvateľom okupovaných častí Chersonskej a Záporožskej oblasti.

Tento legislatívny návrh Komisie by mal po jeho prijatí Radou EÚ a Európskym parlamentom nahradiť doterajšie dobrovoľné opatrenia jednotlivých členských krajín EÚ, ktoré ich po prvý raz zaviedli v reakcii na ruskú anexiu Krymu v marci 2014.

Komisia okrem toho potvrdila, že čoskoro predloží aj dodatočné usmernenia pre konzuláty členských štátov EÚ ohľadne vydávania víz pre občanov Ruskej federácie, vrátane vykonávania pozastavenia dohody o zjednodušení vízového režimu.

Zjednodušenie vízového režimu medzi EÚ a Ruskom nadobudlo účinnosť v júni 2007 a viedlo k uľahčeniu udeľovanie víz občanom Únie a Ruskej federácie na pobyty nepresahujúce 90 dní počas obdobia 180 dní. Ministri zahraničných vecí krajín EÚ minulý týždeň rozhodli o pozastavení platnosti dohody. Reagovali tak na pokračujúcu ruskú agresiu voči Ukrajine.