Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Krajiny EÚ pomáhajú Grécku riešiť situáciu v utečeneckom tábore Moria

Na snímke migranti utekajú z tábora Moria po druhom požiari na gréckom ostrove Lesbos 9. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Najnovšia pomoc z Poľska prichádza nad rámec doterajšej pomoci, ktorú od apríla utečencom v preplnených táboroch poslali Česko, Dánsko, Holandsko, Francúzsko a Rakúsko.

Brusel 11. septembra (TASR) – Európska komisia v piatok oznámila, že pomáha nasmerovať ďalšiu podporu pre Grécko na riešenie situácie v preplnených utečeneckých táboroch na území tejto krajiny.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v tejto súvislosti poďakoval Poľsku, ktoré ponúklo konkrétnu pomoc prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany.

„Poľsko vo štvrtok ponúklo Grécku 156 jednotiek na bývanie pre utečencov. Chcel by som poďakovať všetkým krajinám, ktoré už Grécku pomoc poskytli,"
poukázal Lenarčič na konkrétne prejavy európskej solidarity.

Dodal, že treba urobiť všetko, čo sa dá, aby bolo možné zabrániť tragédiám, akým bol nedávny požiar v utečeneckom tábore Moria na ostrove Lesbos, ktorý zanechal tisíce utečencov bez prístrešia.

Najnovšia pomoc z Poľska prichádza nad rámec doterajšej pomoci, ktorú od apríla utečencom v preplnených táboroch poslali Česko, Dánsko, Holandsko, Francúzsko a Rakúsko.

Podstatnou súčasťou tejto materiálnej pomoci boli spacie vaky, matrace, prikrývky, plachty, toaletné potreby, štyri mobilné lekárske kontajnery s kompletným vybavením pre ošetrovanie pacientov a jedna lekárska stanica.

Začiatkom marca ponúklo 17 členských štátov Európskej únie Grécku na základe žiadosti jeho vlády o pomoc prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany viac ako 90 000 položiek potrebných pre každodenný život migrantov.