Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Krajiny EÚ poskytnú pomoc Kanade pri hasení lesných požiarov

Budovy v Jersey City v štáte New Jersey sú čiastočne zakryté dymom z kanadských požiarov, pohľad z Manhattanu v New Yorku v utorok 6. júna 2023. Foto: TASR

Francúzsko, Portugalsko a Španielsko ako prvé členské krajiny EÚ okamžite avizovali ochotu vyslať do tejto severoamerickej krajiny dovedna 280 hasičov.

Brusel 8. júna (TASR) - Európska únia poskytne pomoc Kanade, ktorá zápasí s najhoršími lesnými požiarmi za posledných 10 rokov, informovala vo štvrtok Európska komisia (EK)

So žiadosťou o pomoc sa na EÚ obrátila samotná Kanada. Francúzsko, Portugalsko a Španielsko ako prvé členské krajiny EÚ okamžite avizovali ochotu vyslať do tejto severoamerickej krajiny dovedna 280 hasičov, pričom tento počet ešte nie je konečný.

Do Kanady odcestuje aj expert z Koordinačného centra EÚ pre reakcie na núdzové situácie (ERCC).

"Kanada požiadala o podporu prostredníctvom Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany a my sme na túto žiadosť promptne zareagovali," napísala v príspevku na Twitteri šéfka EK Ursula von der Leyenová.

Kanada už od mája bojuje s početnými lesnými požiarmi s nezvyčajným dosahom a intenzitou, ktoré doteraz spálili porasty na ploche približne 4,1 milióna hektárov, čo je celkovo oblasť porovnateľná s rozlohou Holandska.

Dym z týchto požiarov sa šíri aj do miest v susedných Spojených štátoch a uvoľňuje 10-krát viac emisií CO2, ako je bežný priemer. V celej Kanade bolo kvôli požiarom evakuovaných viac ako 20.000 ľudí.

Začiatkom tohto roka Francúzsko, Španielsko a Portugalsko vyslali približne 300 hasičov aj do boja s lesnými požiarmi v Čile, a to taktiež prostredníctvom európskeho mechanizmu civilnej ochrany.

Na tohtoročné lesné požiare sa pripravujú aj členské štáty EÚ, ktoré voči vlaňajšku zdvojnásobili počty hasičských lietadiel a vrtuľníkov a dohodli sa na zvýšení pripravenosti zásahových hasičských zborov na viacerých miestach Európy.