Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Krajiny skupiny BRICS podporujú rokovania medzi Kyjevom a Moskvou

Ukrajinský vojak sa pozerá na ruiny športového komplexu Národnej technickej univerzity v Charkove počas 121. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v piatok 24. júna 2022. K zničeniu športového komplexu došlo počas nočného ostreľovania. V jednej časti budovy vypukol požiar, ktorý sa však hasičom podarilo uhasiť. Foto: TASR/AP

Členovia BRICS podľa svojich vyjadrení rokovali o znepokojení z humanitárnej situácie na Ukrajine a v jej okolí a vyjadrili podporu medzinárodným organizáciám s cieľom poskytnúť humanitárnu pomoc.

Peking 24. júna (TASR) - Krajiny skupiny rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS v noci na piatok počas svojho summitu oznámili, že podporujú rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Pätica krajín vo vyhlásení uviedla, že "podporuje rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou", bližšie však nenačrtla možnú cestu k ukončeniu vojny na Ukrajine. Členovia BRICS podľa svojich vyjadrení rokovali o znepokojení z humanitárnej situácie na Ukrajine a v jej okolí a vyjadrili podporu medzinárodným organizáciám s cieľom poskytnúť humanitárnu pomoc.

USA a EÚ od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára zaviedli voči Moskve viacero balíkov sankcií, pripomína AFP. Čína a India sa však pokúšajú nenechať sa zatiahnuť do tejto záležitosti a dávajú si pozor na možné prerušenie vojenských a obchodných spojení s Moskvou, konštatuje táto agentúra. Juhoafrická republika takisto odmieta otvorene odsúdiť Rusko, aby ochránila svojej dôležité hospodárske väzby.

Organizátorom summitu BRICS je Čína. Túto skupinu okrem nej tvoria aj Brazília, India, Juhoafrická republika (JAR) a Rusko. Zoskupenie BRICS zahŕňa viac ako 40 percent svetovej populácie a vytvára takmer jednu štvrtinu svetového hrubého domáceho produktu (HDP), píše AFP.

Traja členovia, Čína, India a JAR, sa na pôde OSN zdržali hlasovania o rezolúcii, ktorá odsudzuje ruskú inváziu na Ukrajine. Čína a India majú pevné vojenské väzby na Rusko a nakupujú od neho veľké množstvo ropy a zemného plynu.