Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Krajiny sledujú vývoj po nehode vrtuľníka v Iráne a ponúkajú pomoc

Na snímke, ktorú poskytla tlačová agentúra Moj, vozidlá záchranných tímov v blízkosti miesta nehody vrtuľníka s iránskym prezidentom Ebrahimom Raisim vo Varzaghane na severozápade Iránu v nedeľu 19. mája 2024. Foto: TASR/AP

Pripravenosť pomôcť deklarovali tiež Saudská Arábia a Katar.

Washington/Brusel 19. mája (TASR) – Krajiny celého sveta pozorne sledujú vývoj situácie po nehode vrtuľníka s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím na palube, ktorý sa v nedeľu zrútil neďaleko štátnej hranice s Azerbajdžanom. TASR informuje na základe správ agentúr DPA a Reuters.

"Situáciu pozorne sledujeme spolu s partnermi a členskými štátmi EÚ," uviedol predseda Európskej rady Charles Michel prostredníctvom sociálnej platformy X.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič prostredníctvom X vyhlásil, že EÚ do pátrania nasadí satelitný systém Copernicus EMS.

Monitorovanie situácie potvrdilo aj ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov a Turecko, ktoré podniklo kroky na podporu pátrania a záchrannej misie.

Pomoc pri pátracej a záchrannej akcii ponúkla Iránu aj iracká vláda. Podľa Reuters inštruovala ministerstvo vnútra, miestny Červený polmesiac a ďalšie príslušné úrady, aby iránskej strane ponúkli pomoc.

Zármutok a znepokojenie nad správou vyjadril aj prezident Azerbajdžanu Ilham Alijev.

"Modlíme sa k všemocnému Allahovi za prezidenta Ebrahima Raísího a celú delegáciu. Azerbajdžanská republika je ako susedná, priateľská a bratská krajina pripravená poskytnúť akúkoľvek potrebnú pomoc," vyhlásil Alijev.

Pripravenosť pomôcť deklarovali tiež Saudská Arábia a Katar.