Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Štáty z Kaspického mora súhlasia udržať zahraničné armády mimo regiónu

Turkménsky prezident Gurbanguly Berdymuchamedov Foto: TASR/AP

Ašchabad 30. júna (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin a lídri ďalších štyroch krajín z oblasti Kaspického mora sa v stredu zaviazali udržiavať zahraničné armády mimo tohto regiónu. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Prezidenti Ruska, Azerbajdžanu, Iránu, Kazachstanu a Turkménska sa zišli v turkménskej metropole Ašchabad na šiestom tzv. kaspickom summite. Rokovali o regionálnej spolupráci a medzinárodných záležitostiach.

Prezidenti v komuniké po skončení stretnutia uviedli, že sa dohodli, že zabránia vstupu akejkoľvek zahraničnej armády do oblasti Kaspického mora, píše AP.

Takisto podľa tohto zdroja zdôraznili prísľub, že neposkytnú územie svojich krajín ako základňu na agresiu voči inej pobrežnej krajine. Komuniké zahŕňa aj spoluprácu vo vojenskej oblasti.

Týchto päť štátov ležiacich pri Kaspickom mori podpísalo v auguste 2018 dohovor o štatúte Kaspického mora s cieľom ukončiť neistotu v súvislosti s využívaním tamojších prírodných zdrojov ropy a zemného plynu. Putinova účasť na summite bola jeho prvou zahraničnou cestou od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, všíma si AP.

Šéf Kremľa takisto absolvoval stretnutie s turkménskym prezidentom Serdarom Berdymuchamedovom, uvádza turkménska vláda na svojej oficiálnej webovej stránke.