Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Krajne pravicová strana Vox prvýkrát vstúpila do regionálnej vlády

Na archívnej snímke budova španielskeho parlamentu v Madride. Foto: TASR / AP

Strana Vox vznikla v roku 2014 a spočiatku bola považovaná len za marginálnu politickú silu.

Madrid 10. marca (TASR) - Španielska krajne pravicová strana Vox vo štvrtok prvýkrát vstúpila do vlády jedného zo španielskych regiónov - Kastílie a Leónu. Stalo sa tak po tom, ako skončila na treťom mieste vo voľbách v tomto autonómnom spoločenstve, ktoré leží severne od Madridu.

Strana Vox vytvorila v Kastílii a Leóne koaličnú vládu s konzervatívnou Ľudovou stranou (PP). Jej predstaviteľ bude okrem toho aj predsedom parlamentu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Vo februárových voľbách v Kastílii a Leóne skončili na prvom mieste ľudovci. Nezískali však väčšinu kresiel v regionálnom parlamente a napokon museli vytvoriť koalíciu so stranou Vox.

"Dosiahli sme dohodu s Voxom..., ktorá nám umožní vytvoriť stabilnú a solídnu vládu," uviedol doterajší šéf regionálnej vlády Alfonso Fernández Maňueco. Ten bude môcť vďaka dosiahnutej koaličnej dohode pôsobiť vo funkcií aj v ďalšom funkčnom období.

Koalíciu ľudovcov s krajnou pravicou v Kastílii a Leóne okamžite odsúdila socialistická strana španielskeho premiéra Pedra Sáncheza, ktorá ju označila za "hanebný pakt".

Strana Vox vznikla v roku 2014 a spočiatku bola považovaná len za marginálnu politickú silu. V roku 2018 sa jej však podarilo dostať do regionálneho parlamentu v Andalúzii. Necelý rok nato sa stala treťou najsilnejšou formáciou v poslaneckej snemovni.

Vox doposiaľ nebol súčasťou vlády na celoštátnej úrovni ani v žiadnom zo 17 španielskych spoločenstiev. V Andalúzii a Madride však výmenou za politické ústupky podporuje regionálne vlády vedené ľudovcami.