Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Krajného pravičiara Höckeho obvinili z použitia nacistického sloganu

Björn Höcke, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Ako bývalý učiteľ dejepisu pritom podľa prokuratúry použil túto frázu pred 250 ľuďmi s plným vedomím jej "pôvodu a významu".

Berlín 5. júna (TASR) - Nemecká prokuratúra v pondelok obvinila vysokopostaveného predstaviteľa krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björna Höckeho z použitia nacistického sloganu vo volebnej kampani. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP a AP.

Höcke je lídrom AfD v spolkovej krajine Durínsko. Podľa prokuratúry vo východonemeckom meste Halle mal v máji v roku 2021 ukončiť svoj príhovor v meste Merseburg slovami "Všetko pre Nemecko". Ide o motto nacistickej paramilitárnej organizácia Sturmabteilung.

Ako bývalý učiteľ dejepisu pritom podľa prokuratúry použil túto frázu pred 250 ľuďmi s plným vedomím jej "pôvodu a významu".

AfD v tom roku získala v parlamentných voľbách desať percent hlasov, podotýka AFP.

Prokuratúra tiež uvádza, že Höcke prostredníctvom svojho právnika "spochybnil trestnú relevanciu svojho vyjadrenia".

Krajný pravičiar Höcke sa už v minulosti stotožnil s revizionistickými názormi na nemeckú nacistickú minulosť. V roku 2018 napríklad označil berlínsky Pomník zavraždeným Židom Európy za "pomník hanby" a vyzýval, aby Nemecko pri spomínaní na svoju minulosť spravilo otočku o 180 stupňov. AfD vtedy odmietla Höckea vylúčiť zo svojich radov.

V roku 2015 Höcke založil v rámci AfD radikálnu frakciu Der Flügel, ktorú sledovala nemecká domáca spravodajská služba. Skupina sa neskôr rozpadla, no Höcke zostal vplyvným členom AfD.

K obvineniu tohto krajine pravicového politika pritom prišlo v čase, keď v prieskumoch verejnej mienky dosahuje AfD rekordne vysoké čísla.