Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Krakovskí trubači dostali nové posily

Krakov,archívna snímka. Foto: TASR/AP

Trubači v súčasnosti pracujú vo dvojiciach na 48-hodinové zmeny. Zakaždým zo svojej kancelárie vystúpia po 272 schodoch k oknám kostolnej veže a zahrajú nad rozľahlým trhovým námestím.

Varšava 7. mája (TASR) - Juhopoľské mesto Krakov, pripravené na opätovné privítanie turistov, prijalo ďalších dvoch trubačov, ktorí budú z hlavnej veže Kostola Nanebovzatia Panny Márie každú celú hodinu hrať tradičnú krátku melódiu nazývanú hejnal.

Pridajú sa ku skupine pozostávajúcej zvyčajne z vyslúžených hasičov, ktorí sú fyzicky zdatní a majú hudobné zručnosti.

Hovorca krakovských hasičov Bartlomiej Rosiek uviedol, že trvalo šesť mesiacov, kým sa našli dvaja muži, ktorí posilnia dnes už osemčlenný tím hráčov po tom, ako jeden z nich vlani túto činnosť ukončil, informovala vo štvrtok tlačová agentúra AP.

V súlade so stáročnou tradíciou sa hejnal - signál poľnicou - hrá do všetkých štyroch svetových strán: pre kráľa, starostu, návštevníkov a veliteľa hasičov. V minulých storočiach strážcovia na hradbách mesta na tento signál odpovedali, aby dali najavo, že sú ostražití.

Päťnotová melódia sa končí náhle, pretože podľa legendy v roku 1241 hráča trúbiaceho na poplach zasiahol šíp útočiaceho Tatára.

Prvé písomné zmienky o hejnale pochádzajú z roku 1392. Krakovský hejnal je súčasťou mestských tradícií a jedným zo symbolov Krakova.

Trubači v súčasnosti pracujú vo dvojiciach na 48-hodinové zmeny. Zakaždým zo svojej kancelárie vystúpia po 272 schodoch k oknám kostolnej veže a zahrajú nad rozľahlým trhovým námestím. Na poludnie hejnal vysiela štátna rozhlasová stanica Polskie Radio.