Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Kráľ Albert II. oznámil abdikáciu

Belgický kráľ Albert II. Foto: TASR/AP

Trónu sa vzdá 21. júla v prospech korunného princa Philippa.

Brusel 3. júla (TASR) - Belgický kráľ Albert II. dnes oznámil, že sa 21. júla vzdá trónu v prospech korunného princa Philippa. Sedemdesiatdeväťročný panovník v televíznom prejave vyhlásil, že jeho vek a zdravotný stav mu už neumožňujú vykonávať jeho povinnosti tak, ako by si želal, informovali agentúry Reuters a AP.

Dohady o možnej abdikácii Alberta II. kolujú v belgických médiách už niekoľko mesiacov a v tejto súvislosti sa ako možný termín vzdania sa trónu spomínal práve nadchádzajúci belgický štátny sviatok 21. júla.

"Po 20-ročnom panovaní sa domnievam, že nastala chvíľa odovzdať pochodeň ďalšej generácii," povedal viditeľne dojatý Albert II. vo vystúpení, ktoré vysielali naživo všetky hlavné televízne a rozhlasové stanice v Belgicku. "Princ Philippe je dobre pripravený na to, aby sa stal mojím nástupcom."

Albert II. nastúpil na belgický trón 9. augusta 1993 po smrti svojho brata, predošlého kráľa Baudouina I. O necelé tri týždne sa stane prvým belgickým panovníkom, ktorý odstúpi celkom dobrovoľne.

Novým belgickým kráľom bude korunný princ Philippe, ktorý má 53 rokov. Podľa prieskumov verejnej mienky sa dedič trónu neteší takej popularite u verejnosti ako jeho otec.

Oznámenie abdikácie prišlo len tri mesiace po tom, ako sa holandská kráľovná Beatrix vzdala trónu v prospech svojho syna Viliama Alexandra.