Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kráľ Filip: Španielsko môže spájať NATO s Latinskou Amerikou a Afrikou

Na snímke sprava španielsky kráľ Filip VI. (stojaci) sa prihovára a vedľa neho sedí americký prezident Joe Biden (sediaci tretí zľava) počas slávnostnej večere v kráľovskom paláci v Madride 28. júna 2022. Foto: TASR/AP

Konflikt na Ukrajine podľa španielskeho kráľa potvrdil dôležitosť zjednotenia medzinárodnej pomoci v oblasti obrany na základe európskych pravidiel.

Madrid 29. júna (TASR) - Španielsky kráľ Filip VI. v utorok povedal, že Španielsko by mohlo byť spojivom medzi NATO a krajinami Latinskej Ameriky a Afriky z dôvodu svojej ideálnej geopolitickej polohy i dobrovoľnej úlohy "mosta" medzi Atlantikom, Európou a oblasťou Stredozemného mora. TASR o tom informuje na základe správ z webových stránok televízie RTVE a denníka La Vanguardia.

Konflikt na Ukrajine podľa španielskeho kráľa potvrdil dôležitosť zjednotenia medzinárodnej pomoci v oblasti obrany na základe európskych pravidiel – čo sa darí krajinám Európy a Severnej Ameriky. Upozornil však, že vytváranie spojenectiev aj za hranicami tejto aliancie je náročné. Získanie podpory na ďalších kontinentoch označil za "jednu z výziev pre NATO na najbližšie desaťročia".

Európa podľa Filipa VI. čelí čoraz premenlivejším výzvam vo svojom susedstve, ktoré sa nevzťahujú len na východ, čím mal podľa La Vanguardia na mysli konflikt na Ukrajine, ale aj na juh kontinentu.

Monarcha v utorok večer lídrov členských krajín NATO privítal na slávnostnej večeri v kráľovskom paláci v Madride. V tomto meste sa v stredu oficiálne začína dvojdňový summit Severoatlantickej aliancie.

Lídri 30-člennej obrannej aliancie sa stretávajú v španielskom hlavnom meste, aby prijali novú strategickú koncepciu a dohodli sa na posilnení východného krídla NATO vo svetle ruskej invázie na Ukrajinu.