Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kráľ Karol III. predniesol svoj prvý prejav v parlamente

Na snímke britský kráľ Karol III. prednáša svoj prvý prejav v parlamente v pondelok 12. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Pohreb kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela vo štvrtok na zámku Balmoral v Škótsku, sa bude konať v pondelok 19. septembra vo Westminsterskom opátstve.

Londýn 12. septembra (TASR) - Nový britský kráľ Karol III. predniesol v pondelok svoj prvý prejav v parlamente v Londýne, kde si najprv vypočul kondolencie od prítomných členov oboch komôr zákonodarného zboru. Informuje o tom TASR podľa správ televízie BBC a agentúr AFP a AP.

V prejave sa v súvislosti so svojou zosnulou matkou Alžbetou II. odvolal na historickú hru Henrich VIII. anglického dramatika Williama Shakespeara, kde kráľovná Alžbeta I. slúžila podľa Karolových slov ako "vzor všetkých žijúcich kniežat".

V prejave v priestoroch historickej Westminsterskej sály, ktorá sa používa na slávnostné príležitosti, vyzdvihol parlamentné tradície Británie a zdôraznil, že "parlament je živým, dýchajúcim nástrojom našej demokracie". Prisľúbil, že bude nasledovať svoju nebohú matku v presadzovaní "drahocenných princípov konštitučnej vlády", na ktorých spočíva britský politický systém.

Po prejave odišiel Karol III. aj s manželkou Kamilou do škótskeho Edinburghu, kde bude kráčať v sprievode za rakvou svojej matky počas jej popoludňajšieho prevozu zo zámku Holyrood do Katedrály svätého Egídia. Neskôr sa stretne so škótskou premiérkou Nicolou Sturgeonovou a pôjde aj do škótskeho parlamentu, kde si vypočuje prejavy sústrasti.

Pohreb kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela vo štvrtok na zámku Balmoral v Škótsku, sa bude konať v pondelok 19. septembra vo Westminsterskom opátstve. V Británii na budúci pondelok zároveň vyhlásili deň pracovného pokoja.