Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Kráľ Karol III. sa vrátil k verejným povinnostiam

Britský kráľ Karol III. prichádza na návštevu do University College Hospital Macmillan Cancer Center, aby zvýšil povedomie o dôležitosti včasnej diagnostiky a upozornil na niektoré z inovatívnych výskumov, ktoré v centre prebiehajú, v Londýne, utorok 30. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Išlo o prvé oficiálne verejné vystúpenie britského kráľa od 6. februára, keď Buckinghamský palác oznámil, že Karol III. trpí bližšie nešpecifikovaným typom rakoviny.

Londýn 30. apríla (TASR) - Britský kráľ Karol III. sa v utorok vrátil verejným povinnostiam po tom, ako mu vo februári diagnostikovali rakovinu. So svojou manželkou kráľovnou Kamilou navštívil onkologické centrum v Londýne. TASR o tom informuje podľa správy agentúr AP a AFP.

Išlo o prvé oficiálne verejné vystúpenie britského kráľa od 6. februára, keď Buckinghamský palác oznámil, že Karol III. trpí bližšie nešpecifikovaným typom rakoviny.

Návšteva onkologického centra v londýnskej Univerzitnej nemocnici dala Karolovi ďalšiu príležitosť na zvýšenie povedomia o výhodách včasnej diagnostiky a liečby onkologických ochorení.

Britská kráľovská rodina má za sebou náročné obdobie, keďže rakovinu diagnostikovali aj princeznej Catherine, manželke následníka trónu princa Williama.

Utorková návšteva onkologického centra bola prvým z viacerých verejných vystúpení, ktoré má Karol III. na programe v nasledujúcich týždňoch. V júni privíta v Spojenom kráľovstve japonského cisára Naruhita a cisárovnú Masako.

Buckinghamský palác v piatok uviedol, že je "príliš skoro hovoriť" o tom, ako dlho bude pokračovať kráľova liečba. Informoval však, že lekársky tím je "veľmi povzbudený doterajším pokrokom a naďalej pozitívne hodnotí jeho zotavovanie".