Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kráľ Karol III. v prvom vianočnom posolstve ocenil súdržnosť ľudí

Britský kráľ Karol III. počas prvého vianočného príhovoru v Kaplnke sv. Juraja na hrade Windsor 13. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Syn zosnulej kráľovnej Alžbety II. predniesol na Prvý sviatok vianočný svoje prvé posolstvo ako panovník

Londýn 25. decembra (TASR) - Nový britský kráľ Karol III. vo svojom vianočnom prejave v nedeľu ocenil "úprimnú súdržnosť" ľudí po celom Spojenom kráľovstve, ktoré je zasiahnuté ekonomickou recesiou a obyvatelia zápasia so zvyšujúcimi sa životnými nákladmi. Syn zosnulej kráľovnej Alžbety II. predniesol na Prvý sviatok vianočný svoje prvé posolstvo ako panovník, pripomenula tlačová agentúra AFP.

Obyvateľom ostrovnej krajiny sa Karol III. prihovoril z kaplnky Windsorského zámku, kde v septembri pochovali jeho matku Alžbetu II. Kráľ (74) sa tiež ľuďom poďakoval za "lásku a súcit", ktoré mu vyjadrili po smrti matky.

Každoročný kráľovský príhovor bol vopred nakrútený a odvysielaný o 15.00 h miestneho času (16.00 h SEČ). Karol III. stojac vedľa rozsvieteného vianočného stromčeka poznamenal, že "toto obdobie je obzvlášť bolestné pre nás všetkých, ktorí sme stratili svojich milovaných".

Potom sa v prejave vrátil k dôsledkom zhoršujúcich sa ekonomických ťažkostí v krajine, kde inflácia - najvyššia za posledné desaťročia - ukrajuje z príjmov a doháňa ľudí vo verejnom aj súkromnom sektore k štrajkom kvôli platom.

"Chcem predovšetkým vzdať poctu všetkým tým úžasne láskavým ľuďom, ktorí tak štedro dávajú jedlo alebo dary alebo... svoj čas, aby pomohli tým ľuďom okolo seba, ktorí sú v najväčšej núdzi," povedal Karol, oblečený v tmavom obleku.

"Naše kostoly, synagógy, mešity, svätyne a gurudwary (sikhské chrámy) sa znovu spojili a sýtia hladných, ktorým však poskytujú lásku a pomoc celý rok," dodal kráľ.

Panovník pochválil aj charitatívne organizácie za ich "výnimočnú prácu za tých najťažších okolností".

Doplnil: "Takáto úprimná súdržnosť je tým najpovznášajúcejším vyjadrením lásky k svojmu blížnemu, ktorého milujeme tak ako seba samého."

Karol nastúpil na trón po smrti matky 8. septembra. Alžbeta vládla rekordných sedem desaťročí. Karolova korunovácia sa uskutoční na budúci rok 6. mája a bude odrážať tradície aj modernú dobu, informoval Buckinghamský palác.