Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Kráľ Muhammad potvrdil, že je otvorený obnoveniu vzťahov s Alžírskom

Marocký kráľ Muhammad VI., archívna snímka. Foto: TASR/Maxim Shipenkov/Pool photo via AP

Kráľ zároveň sľúbil reformu rodinného zákonníka v prospech práv žien, sociálnej ochrany a kontroly cien v čase rastúcej inflácie.

Rabat 31. júla (TASR) - Marocký kráľ Muhammad VI. potvrdil vo svojom sobotňajšom príhovore k národu ochotu obnoviť vzťahy s Alžírskom, ktoré minulý rok prerušilo diplomatické styky s Rabatom. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Máme ambíciu spolupracovať s alžírskymi predstaviteľmi, aby Maroko a Alžírsko mohli ruka v ruke pracovať na nadviazaní normálnych vzťahov medzi dvoma bratskými národmi," povedal Muhammad počas prejavu pri príležitosti 23. výročia svojho nástupu na trón. Maročanov pritom vyzval, aby "zachovali ducha bratstva, solidarity a dobrého susedstva" voči Alžírčanom.

Kráľ zároveň sľúbil reformu rodinného zákonníka v prospech práv žien, sociálnej ochrany a kontroly cien v čase rastúcej inflácie. Zaviazal sa tiež zdvojnásobiť očkovacie úsilie v boji proti pandémii koronavírusu.

Vzťahy medzi Marokom a Alžírskom sú dlhodobo napäté, najmä pre sporné územie Západnej Sahary, rozľahlej púštnej oblasti na atlantickom pobreží Afriky. Región je bývalou kolóniou Španielska a právo naň si nárokuje marocké kráľovstvo, ako aj separatisti z frontu Polisario podporovaní Alžírskom a bojujúci za nezávislosť Západnej Sahary. Maroko má v oblasti pod kontrolou 80 percent územia vrátane lokalít na ťažbu fosfátu a lukratívnych oblastí rybolovu.

Alžír prerušil diplomatické vzťahy s Rabatom v lete minulého roka, pričom Maroko obvinil z nepriateľských činov. Rabat toto rozhodnutie vnímal ako neopodstatnené.