Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kráľa Karola III. slávnostne korunujú budúci rok v máji

Britský kráľ Karol III., archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ide o prvú korunováciu britského panovníka od roku 1953, kedy bola korunovaná Alžbeta II. Očakáva sa, že bude ukážkou podrobne naplánovej a nacvičenej pompéznosti, uvádza AFP.

Londýn 11. októbra (TASR) - Britský kráľ Karol III. bude oficiálne korunovaný 6. mája 2023 vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Oznámil to v utorok Buckinghamský palác. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Buckinghamský palác s radosťou oznamuje, že korunovácia Jeho Veličenstva kráľa sa uskutoční v sobotu 6. mája 2023," uvádza Buckinghamský palác vo vyhlásení.

Korunovačnú ceremóniu povedie canterburský arcibiskup Justin Welby. Po Karolovom boku bude korunovaná i kráľovná manželka Kamila.

"Korunovácia bude odrážať dnešnú úlohu monarchu a bude hľadieť do budúcna," uvádza Buckinghamský palác. Zároveň dodáva, že súčasťou ceremónie budú i dlhoveké tradície a slávnostná pompéznosť. Viac detailov o korunovácii zverejnia neskôr.

Agentúra AFP pripomína, že 6. mája bude oslavovať štvrté narodeniny aj Karolov vnuk Archie, ktorý je synom princa Harryho a jeho manželky Meghan.

Ide o prvú korunováciu britského panovníka od roku 1953, kedy bola korunovaná Alžbeta II. Očakáva sa, že bude ukážkou podrobne naplánovej a nacvičenej pompéznosti, uvádza AFP.

Termín korunovácie bol oznámený približne mesiac po úmrtí kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela 8. septembra vo veku 96 rokov na škótskom zámku Balmoral. Alžbeta bola najdlhšie vládnucou britskou panovníčkou a na tróne zotrvala 70 rokov. Karol sa stal novým kráľom okamžite po jej smrti.

Korunovácia sa tradične koná až niekoľko mesiac po nástupe nového panovníka na trón. Predtým musí uplynúť kráľovský smútok a predchádzajú jej rozsiahle prípravy. Alžbeta II. bola korunovaná 2. júna 1953 – 16 mesiacov po nástupe na trón.