Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Kráľovná Alžbeta II. vyznamenala herečku Angelinu Jolieovú

Angelina Jolieová Foto: TASR/AP Photo

Herečka nedávno uviedla, že sa postupne bude menej venovať hereckej kariére, aby jej zostávalo viac času na humanitárne aktivity.

Londýn 14. júna (TASR) - Britská kráľovná Alžbeta II. udelila v piatok americkej herečke Angeline Jolieovej čestný titul Dame za jej prácu v boji proti znásilňovaniu vo vojnou zmietaných oblastiach.

Jolieová, ktorá pôsobí aj ako zvláštna vyslankyňa OSN, uviedla, že "vyznamenanie súvisiace so zahraničnou politikou znamená pre mňa veľmi veľa, pretože tomuto sa chcem venovať počas svojho pracovného života". Herečka nedávno uviedla, že sa postupne bude menej venovať hereckej kariére, aby jej zostávalo viac času na humanitárne aktivity.

Keďže však Jolieová nie je občiankou Veľkej Británie ani krajiny Britského spoločenstva národov, nebude sa môcť nechať oslovovať titulom Dame, ktoré je ženskou obdobou rytiera. Za menom však 39-ročná herečka bude môcť používať skratku DCMG (Dame Commander of the Order of St. Michael and St. George). Čestným rytierskym titulom boli predtým vyznamenaní aj iní známi Američania, napr. režisér Steven Spielberg, zakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates či bývalý prezident Ronald Reagan.

Angelina Jolieová s manželom Bradom Pittom prichádzajú na summit o sexuálnom násilií v Londýne.
Foto: TASR/AP Photo


Summit v Londýne

Britský minister zahraničných vecí William Hague a herečka Angelina Jolieová počas summitu v Londýne.
Foto: TASR/AP Photo
Jolieová, ktorá spolu s britským ministrom zahraničných vecí Williamom Hagueom organizuje tento týždeň v Londýne štvordňový summit o sexuálnom násilí, bola jednou zo stoviek osobností vyznamenaných kráľovnou.

Alžbeta II. vyznamenania udeľuje dvakrát do roka, na Nový rok a na svoje oficiálne narodeniny v júni. Výber ocenených však majú na starosti štátne orgány na základe návrhov vlády a verejnosti.

Medzi ocenenými bol aj anglický herec Daniel Day-Lewis, ktorý si tak môže pred meno uvádzať oslovenie Sir, rovnako ako fyzik Thomas Kibble. Titulmi Dame sa najnovšie môžu nechať oslovovať spisovateľka Hilary Mantel a módna dizajnérka Zandra Rhodes.

Hercom Damianovi Lewisovi, expertovi na skupinu Beatles Hunterovi Daviesovi či hudobníkovi Talvinovi Singhovi sa ušli vyznamenania Dôstojník Rádu Britského impéria (OBE). Za menom si tak budú môcť uvádzať skratku OBE.

Medzi ocenenými bol aj Stephen Sutton, ktorý zomrel v máji vo veku 19 rokov. Sutton si vyznamenanie Člen Rádu Britského impéria (MBE) vyslúžil v kategórii práca pre charitu po tom, čo počas boja s rakovinou vyzbieral na charitu vyše štyri milióny libier (päť miliónov eur). Mladík sa o svojom zaradení na zoznam ocenených dozvedel niekoľko dní pred tým, ako v spánku zomrel.