Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Alžbeta II sa vrátila ku kráľovským povinnostiam

Na snímke z 18. novembra 2007 v sídle Broadlands na juhu Anglicka britská kráľovná Alžbeta II. a britský princ Philip si pozerajú do očí pri príležitosti výročia diamantovej svadby. V tomto sídle Alžbeta a Philip v novembri 1947 strávili svadobnú noc. Foto: TASR/AP

Vojvoda z Edinburghu, ako bol oficiálne známy, sa s Alžbetou oženil v roku 1947.

Londýn 14. apríla (TASR) - Britská kráľovná Alžbeta II. sa v utorok, štyri dni po smrti svojho manžela princa Philipa, vrátila ku kráľovským povinnostiam. Prišla na ceremóniu pri príležitosti odchodu najvyššie postaveného predstaviteľa svojej domácnosti do dôchodku. Informovali o tom tlačové agentúry PA Media a Reuters.

Panovníčka bola hostiteľkou na ceremónii na počesť grófa Peela, ktorý odstupoval z funkcie lorda komorníka - ten zodpovedá za kráľovský dvor.

Princ Philip, ktorý stál po boku kráľovnej počas jej 69-ročného panovania, zomrel na Windsorskom zámku v piatok 9. apríla vo veku 99 rokov. Jeho pohreb sa bude konať v sobotu 17. apríla.

Vojvoda z Edinburghu, ako bol oficiálne známy, sa s Alžbetou oženil v roku 1947.

Kráľovná v posledných rokoch obmedzila oficiálne povinnosti a mnohé z nich prenechala princovi Charlesovi, jeho synovi Williamovi a ďalším členom kráľovskej rodiny. Stále však vykonáva tie najviac symbolické kráľovské povinnosti, ako napríklad otvorenie nového zasadacieho obdobia britského parlamentu.

Jej syn princ Andrew v nedeľu vyhlásil, že kráľovná zvláda stratu manžela pokojne, vyrovnane a jeho smrť "zanechala v jej živote obrovskú prázdnotu", ako sama povedala.

Alžbeta II. je najstarším a najdlhšie vládnucim žijúcim monarchom na svete. Poradcovia a odborníci na kráľovskú rodinu už dlho tvrdia, že kráľovnú nebude viesť strata Philipa k tomu, že uvoľní trón synovi a dedičovi princovi Charlesovi.