Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Kráľovná v boji proti COVID-19 zdôraznila potrebu jednoty a odhodlanie

Britská kráľovná Alžbeta II. počas mimoriadneho televízneho prejavu k občanom Veľkej Británie a Spoločenstva národov (Commonwealth), v ktorom sa venovala pandémii nového koronavírusu vo Windsore v nedeľu 5. apríla 2020. Kráľovná Alžbeta II vyzvala Britov, aby sa postavili k výzve pandémie koronavírusa a boli disciplinovaní v týchto čoraz náročnejších časoch. Foto: TASR/AP

Británia je s takmer 42.000 potvrdenými prípadmi nákazy jednou z najviac zasiahnutých krajín v Európe.

Londýn 5. apríla (TASR) - Britská kráľovná Alžbeta II. v nedeľňajšom mimoriadnom televíznom prejave vyzvala občanov Veľkej Británie a Spoločenstva národov (Commonwealth), aby v boji proti pandémii nového koronavírusu "zostali jednotní a odhodlaní". Informovala o tom spravodajská stanica Sky News.

"Proti tejto chorobe (COVID-19) bojujeme spoločne a chcem vás uistiť, že ak zostaneme jednotní a odhodlaní, potom ju porazíme," vyhlásila kráľovná v prejave, ktorý bol za prísnych opatrení proti šíreniu koronavírusu nahraný na Windsorskom zámku.

Dodala, že hoci toho ľudia budú musieť ešte veľa vydržať, prídu aj lepšie dni, keď sa budú môcť opäť stretnúť s priateľmi a rodinami.

Kráľovná sa poďakovala Národnej zdravotnej služby (NHS) a zdravotníkom, ktorí "si naďalej obetavo plnia svoje každodenné povinnosti mimo domova a podporujú tak nás všetkých". "Som si istá, že národ sa ku mne pridá v uistení, že to, čo robíte, si ceníme a každou hodinou vašej tvrdej práce sa dostávame bližšie k návratu do normálnych časov".

Britská panovníčka uviedla, že súčasná kríza spojená s koronavírusom SARS-CoV-2 priniesla "niektorým žiaľ, mnohým finančné ťažkosti a všetkým z nás obrovské zmeny v našom každodennom živote".

Zároveň podľa stanice BBC zdôraznila vlastnosti, akými sú sebadisciplína a odhodlanosť s tým, že verí, že v nasledujúcich rokoch budú môcť byť všetci hrdí na to, ako sa v tejto situácii zachovali.

Kráľovná (93) mala za celú svoju 68 rokov trvajúcu vládu na tróne len tri ďalšie mimoriadne prejavy počas celoštátnych kríz. Spravila tak po smrti svojej matky v roku 2002, pred pohrebom princeznej Diany v roku 1997 a počas prvej vojny v Perzskom zálive v roku 1991.

Británia je s takmer 42.000 potvrdenými prípadmi nákazy jednou z najviac zasiahnutých krajín v Európe. Viac než 4300 ľudí tam ochorenie COVID-19 podľahlo.