Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kráľovná Alžbeta sa prihovárala svojim poddaným v 3D technológii

Britská kráľovná Alžbeta Foto: TASR/AP

Hlava britskej monarchie vo vianočnom príhovore vyzdvihla dobrovoľníkov na letnej olympiáde v Londýne.

Londýn 25. decembra (TASR) - Britská kráľovná Alžbeta II. dnes vo svojom tradičnom vianočnom príhovore národu pochválila oddanosť dobrovoľníkov na londýnskych letných olympijských hrách a uviedla, že cítila pokoru pri množstve obyvateľov, ktorí slávili jej diamantové výročie na tróne.

Prejav vysielala televízia po prvý raz v 3D technológii, informovala tlačová agentúra DPA.

Panovníčka vyzdvihla aj výkony britských športovcov. "Londýn bol hostiteľom úžasného leta športu a všetci, čo sledovali skvelé výkony a odvahu súťažiacich na olympiáde aj paralympiáde, boli ďalej inšpirovaní schopnosťami, nadšením, tréningom a tímovou prácou našich športovcov," povedala Alžbeta II. v príhovore na Prvý sviatok vianočný.

Kráľovná vyhlásila, že za úspech celej udalosti patrí vďaka aj armáde dobrovoľníkov. "Verejne angažovaní ľudia ponúkli svoje služby v súlade s úžasnou tradíciou tých, čo sa obetujú, aby zaistili iným bezpečnosť, podporu a pohodlie," uviedla.

O svojom diamantovom výročí na tróne povedala: "Vnímala som s pokorou to, aké veľké množstvo ľudí sa rozhodlo pripomenúť si výročie služby, ktorá mi bola odovzdaná pred 60 rokmi. Ľudia všetkých vekových kategórií si dali tú námahu a zúčastnili sa na rôznych oslavách v rôznych krajinách."

Prejav si panovníčka vždy píše sama - je to jedna zo vzácnych príležitostí, keď sa neobracia na vládu o radu, ale vyjadruje vlastné názory na náboženské či ďalšie súčasné záležitosti.

Pred príhovorom sa kráľovná a jej rodina zúčastnili na bohoslužbe v Kostole svätej Márie Magdalény vo vidieckom sídle Sandringham, kde zvyknú tráviť Vianoce.

Medzi rodinnými príslušníkmi však citeľne niektorí chýbali. Princ Harry v súčasnosti slúži s britskými vojakmi v Afganistane. Princ William a jeho tehotná manželka Catherine slávia Vianoce v dedine Bucklebury, kde žijú rodičia vojvodkyne z Cambridge.